13 yıldır yayın hayatını sürdüren ve halkın tarafı olan Gazete365’in muhabiri Aykut Kaya, Mayıs sayısı için de yine gazetemiz yayın bölgesini kapsayan 4 ilçeden 4’er esnaf ile görüştü. Bahçelievler, Bakırköy, Bağcılar ve Güngören’de farklı mahallelerden toplam 16 esnaf ile görüşen Gazeteci Aykut Kaya, esnafa; “Kendiniz, mesleğiniz ve çevreniz için neler söylemek istersiniz? Gazete365 okurlarına ve yetkililere ulaştırmak istediğiniz bir konu var mı?” şeklinde sorular yöneltti.
Artan AVM’ler, uyuşturucu sorunu, online alışveriş, bilinçsiz avlanma, Bağ-Kur ödemeleri, kiralar, Suriyeli mülteci sorunu ve araç çekicileri gibi konuların öne çıktığı röportajda; kimi esnaf şikâyetlerini anlatırken, kimi esnaf ise memnuniyetini paylaştı.
Kadir Hilaloğlu (Hilaloğlu Erkek Kuaförü)
Bahçelievler/ Soğanlı Mahallesi
18 yıllık esnafım ve mesleğimiz adına şunu söyleyebilirim ki; mesleğimiz adeta yerlerde. Ustalık belgesi olan, olmayan herkes dükkân açıyor. Mesleğimizde artık usta yetişmiyor. AK Parti’nin yapmış olduğu tüm çalışmaları ve terör noktasındaki her hareketini doğru buluyorum. Ama bence devletimizin küçük esnafla daha fazla ilgilenmesi gerekiyor. Mesela Bağ-Kur 450 lira iken 600 liraya çıktı ve ben 4 aydır yatıramıyorum. Çünkü onca giderin, masrafın üstüne bu yük çok ağır geliyor. Büyük firmalarla, biz küçük esnafı aynı tutuyorlar. Yetkililere sesleniyoruz; Bu adaletsizliğe artık son verilmeli.
Mehmet Çelik- Mahmut Çelik (Çelik Terzi&Kuru Temizleme)
Bahçelievler/Şirinevler Mahallesi
İki kardeş baba mesleği olan terziliği, 25 yılı aşkın zamandır sürdürmekteyiz. Mesleğimiz gereği vatandaşlara, çarşı esnafı olarak da yetkililere buradan bir mesaj göndermek isteriz. Öncelikle o, adı var diye onca para verilen kıyafetler 1 yıl giyilemezken, inanın bizim çarşıdan veya başka bir yerli üreticiden alınan kıyafet, en az 3-5 yıl giyilebiliyor. Vatandaşlara, bu konuda zarara uğramaktan vazgeçmeleri açısından böyle bir tavsiyem olacak. Bunun dışında belediye çarşı esnafı olarak da, buranın akıbetini merak ediyoruz. Burası ne zaman yıkılacak, proje nasıl olacak?
Hacı Ali Purut (Özen Balıkçı Kardeşler)
Bahçelievler/ Bahçelievler Mahallesi
20 yılı aşkındır burada kardeşler el ele verip, balıkçılık yapıyoruz. Benim yetkilere ulaştırmak istediğim konu; balık avı noktasında denetimlerin arttırılması ve caydırıcı cezaların uygulanması gerekliliğidir. Özellikle trol ağı ile yapılan avlanmalar noktasında titizlikle denetimler sağlanmalıdır. Çünkü trol avcılığı deniz canlılarına zarar veriyor, onların yumurtalarını yok ediyor ve dolayısıyla da balıkların çoğalması noktasında sıkıntı yaşanıyor. Mesela şu an tezgâhımızda istavrit dışında deniz ürünü balığımız yok. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede bu durumu yaşamak gerçekten üzücü.
Temel Polat (Tempo Elektrik- İnşaat)
Bahçelievler/Kocasinan Merkez Mahallesi
Her gün bir önceki günü arıyoruz. Devlet, belediye ve bizim bağlı olduğumuz odalar olsun hepsi sadece kayıt olan esnafın üzerine gidiyorlar. Ama sokak arasında kayıtsız çalışan adama kimse bir şey demiyor. Bizim gibi işini resmi yapan esnafa yüklendikçe, yükleniyorlar. Yetkililer merdiven altı dediğimiz bu kayıt dışı esnafı denetlerse, bizim de işimiz biraz olsun canlanır. Zaten serbest piyasa kavramı her şeyin düzenini bozdu. Eskiden meslek dalları vardı. Manavı ayrı, kasabı ayrı, bakkalı ayrıydı. Şimdi her şey birbirine karıştı. Hal böyleyken kimse yaptığı işten memnun kalmıyor.
Sait Çulcu (Azim Terzihanesi)
Bakırköy/ Sakızağacı Mahallesi
1978’den beri esnaflık yapıyorum. Terzilik mesleği diye bir şey kalmadı. Siftahsız kepenk açıp, indiriyoruz. Çevremize gelince de; Bakırköy gibi nezih bir semtte bile halen camdan aşağı çöp atanlar var. Belediye bu konuda caydırıcı cezalar uygulamalı ve sorunu çözmeli. Siyasetçilerden ise şunu istiyorum; artık çekişmeyi, bizi kutuplaştırmayı, toplumu germeyi bıraksınlar. Artık TV izleyemez olduk. Kötü haberler, gerilim v.s boğuyor bizi. Birbirleriyle kavga edeceklerine bize çözüm üretsinler, fabrika açsınlar, iş imkanları sağlasınlar, vatandaşın cebi dolsun, yüzü gülsün.
Yıldırım Köprülü (Yıldırım Emlak)
Bakırköy/ Cevizlik Mahallesi
Ben AK Partiliyim. AK Parti’ye oy veriyorum. Ama bu sondu. Esnaf kan ağlıyor. Bir yerlerde yapılan yanlışlar domino etkisiyle tüm piyasaya, her yere yansıyor ve sıkıntıya düşüyoruz. Örneğin; Arap ülkelerine getirilen vize olayına çok karşıyım. Biz takmışız kafayı Avrupa vizesine, Avrupalı turistlere. Avrupalı bir otele tıkılıyor, tek bavulla gelip, tek bavulla ülkesine geri dönüyor. Ama Arap ülkelerinden bir turist, 1 bavul ile gelip 5 bavul ile geri dönüyor. Ceplerinde binlerce dolar parayla gelip, hepsini burada harcıyorlar. Oteli kazanıyor, esnafı, taksicisi, emlakçısı, herkes kazanıyor.
Aykut Talay (Talay Erkek Kuaförü)
Bakırköy/Osmaniye Mahallesi
Otopark, trafik, kaldırım işgalleri gibi birçok sorunumuz var. Sanki bu mahallenin vatandaşları bir şeylerden ayrı tutuluyor. Mahallemizde eskisi gibi güven de kalmadı. Sokaklarda uyuşturucu, bonzai kullananlara, satanlara rastlıyoruz. Karakolumuz dibimizde ama biz tedirgin yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde; madde kullanan bir genç nedeniyle karakolu aradım. Ben arayan 4. veya 5 kişiyim ama ilgilenmediler. En sonunda ‘Vatan caddesini mi arıyım oradan mı gelsinler?’ deyince geldiler. Biz esnaf ve mahalleli olarak, geceleri polislerin sık sık devriye atmasını istiyoruz.
Mehmet Bilen (Bilenler Ekmek Fabrikası-Pasta)
Bakırköy/Yeşilköy Mahallesi
Yeşilköy’ün en eski fırının sahibiyim. 1981 yılında Günaydın Gazetesi’nin tertiplediği yarışmada İstanbul’un en iyi ekmek çıkaran fırını olarak birinci seçildim. 1959 yılından beri burada esnafım. O yıllarda Yeşilköy, faytonlara bağlı atların ayaklarındaki nal seslerinin ahengiyle yankılanıyordu. Şimdi ise gürültüler, arabaların korna sesleri söz konusu. Ama buna rağmen muhtarımız Bülent Yurtsever’in de dediği gibi, ‘Yeşilköy; para zenginlerinin değil, dost zenginlerinin semtidir.’ Yetkililerden isteğimiz ise; hafta sonları yaşanan ekstra yoğunlukta gerekli tedbirleri almaları ve asayişi sağlamalarıdır.
Hüseyin Sevil (Sevil Erkek Kuaförü)
Bağcılar / Merkez Mahallesi
Uzun yıllara dayanıyor bizim buradaki maceramız. 1974’ten beri burada esnafız. Bu mesleğin mutfağından, temelinden yetiştik biz. Ama şimdi bu mesleği öldürdüler. Bir de işe Suriyeliler karışınca hepten işler içinden çıkılmaz bir hal aldı. Kendi bölgemizde Suriyeli gibi olduk. Düzensiz, seviyesiz bir rekabet ortamı oluştu. Sevgi, saygı, berberlik sanatı kalmadı. Mesleğin dışında; İstanbul Caddesi’nden de şikâyetçiyiz. Araba çekildiği için insanlar rahat alışveriş yapamıyorlar. Arabasıyla gelen müşterimiz inanın korkudan neredeyse ayakta tıraş olacak gibi davranıyor.
Recep Pehlivan (Ganyan Bayii)
Bağcılar/Yıldıztepe Mahallesi
52 senedir buradayım. Bu bölgeyi, buranın insanını iyi bilirim. Kısıtlı bütçeye sahip bir kitlenin olduğu mahallenin esnafı olarak işlerimiz çoğu zaman iyiye gitmiyor. İnsanlar parasız, pulsuz. Tabi hayat şartları zorlaştı, giderler arttı, şu Suriyeliler yüzünden kiralar da yükseldi. Kredi kartlarıyla da insanlar kendisini hepten zora soktu. Sonra bir çıkış yolu bulmaya çalışıyorlar. İşte bize gelip, umut arıyor insanlar. Çevreye gelince; sadece çocuk parkı yapmayla, kaldırım döşemeyle Bağcılar’ın sorunları bitmez. En büyük şikâyetimiz ise; her gün kavgalara neden olan trafik ve otopark sorunu.
Mehmet Tepecik (Tepecik Oto Elektrik)
Bağcılar/ Barbaros Mahallesi
Vatandaş eğer iş yok diye ağlıyorsa, buraya gelsin. Sabahın köründe burada toplanan onlarca insanı takip etsin. Gürcüler, Suriyeliler v.s birçok insan buradan her gün işe gidiyor. Ama bizim insanımızın okumuşu da okumamışı da iş beğenmiyor, çalışmıyor. Ben bizzat Türk eleman aradım bulamadım. Çalışmak isteyen adam, dürüst adam her zaman iş yapar. İş durumu böyle. Ama çevremizle ilgili sıkıntılarımızı saymakla bitmez. Çocuklarımızı hangi saat olursa olsun dışarı bırakamaz olduk. Korkuyoruz, elimiz kolumuz bağlı, bir şey de yapamıyoruz. Esrar, eroin her şey burada kol geziyor.
Şeref Güleryüz (Güleryüz Kardeşler Saat-Gümüş)
Bağcılar/ Güneşli Mahallesi
9 yaşında sonra bir yandan gazete satıp, bir yandan saatçilik yaparak hayata atıldım ben. 15-16 yıldan beri de Güneşli’de esnafım. Burada giderek otellerin artması ve buranın reklamının yapılmasıyla Güneşli bir cazibe merkezi, marka bir şehir oldu. Evet, ama buna rağmen işler o kadar yükselmedi, kiralar fırladı. Esnaflar kazamayınca bırakıp, gidiyor. Örneğin; esnaf 2 bin lira kira veremeyip, çıkıyor. Sonra mal sahibi o dükkânı 2 bin 500 liraya çıkarıyor. Böyle tezat bir durum, böyle vicdansızlık olmaz. Kazandığımız stopaja, kiralara v.s gidiyor ve evimize 2 yıldan beri ekmek götüremiyoruz.
Hüseyin Güneş (Güneş Çeyiz- Çamaşır)
Güngören/Haznedar Mahallesi
1981 yılından beri burada esnafım. Biz buraların çamurlu hallerini gördük, geçirdik. Eskiden buraların çevre düzenlemesi, temizliği, aydınlatması noktasında çok sıkıntılar çektik biz. Benim yaşımdakiler bunu çok iyi bilir. Ama son 15 yıldır insanların aklına hayaline getiremeyeceği hizmetler yapılıyor. Esnafın tabi iş konusunda sıkıntılar var ama o da daha çok şundan kaynaklanıyor: İnsanlarımız artık sabırsız, şükretmesini bilmiyor. Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz derler ya işte o hesap. Alışmışlar yok yok demeye, yok yok diye diye de yok oluyorlar. Sabırsız oldukları için hep şikayetçiler.
Mustafa Saruhan (Saruhan Temizlik-Kozmetik)
Güngören/ Akıncılar Mahallesi
20 yıldır burada esnaflık yapmaktayız. Perakende sektöründeyiz ve işlerimiz şükür Allah’a fena değil. Ama tabi eski tadımız yok. Buna neden birçok etken olmakla beraber, internet sitelerinden alışverişlerin artması da ciromuzu düşürüyor. Çevremizle ilgili konuşacak olursak da, ülke genelindeki gibi hızla artan bir trafik sorunu var. Belediye başkanımız bu konuda elinden geleni yapıyor ama mevcut şartlardan dolayı yeterli gelmiyor. Ayrıca Güngören’de kentsel dönüşümü hızlandırmalarında yarar olacaktır. Özellikle de bu mahalle bazında yapılarsa daha iyi sonuçlar alınacaktır.
Tuncay Ece (Ece Et)
Güngören/ Güngören Merkez Mahallesi
25 yıldır bu mahallede hizmet vermekteyiz. Babadan oğula geçen bir kurumuz ve biz burada 3 kuşağa et sattık. Vatandaşlarımızı et konusunda özellikle uyarmak istiyorum. Kesinlikle güvenli, mahalle kasaplarından, bildik yerlerden et almalarını tavsiye ediyorum. Özellikle de kesinlikle hazır kıymadan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Çevreyle ilgili ise sıkıntılarımız söz konusu. Kaymakamlık ve Emniyet binalarının olduğu bir caddede yer almamıza rağmen, özellikle aydınlatma noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Böylesine önemli bir caddede bu konuya daha çok dikkat edilmesini istiyoruz.
Kadir Baytemir (İstanbul Eczanesi)
Güngören/ Güneştepe Mahallesi
1999’dan beri Güngören halkına hizmet vermekteyiz. Bu sektörde çalışan biri olarak amme hizmeti vermek, insanlara yardımcı olmak her zaman bana keyif vermiştir. Ama bazen insanlarla karşı karşıya gelebiliyoruz. Çünkü raporla alınan ilaçlarda, şeker, tansiyon, kolesterol ilaçlarında ciddi sıkıntılar var. Piyasada ilaçların bulunmaması, üretici firmaların ilaçları depolara ve eczanelere sevk etmemesi, vatandaşı ve bizi zor durumda bırakıyor. Çevrimize gelince ise; mahallemiz köy ortamı gibidir. Herkes birbirini tanır, samimiyet ve güler yüz vardır. Belediyemiz de hizmetleriyle mahallemize sahip çıkar.
RÖPORTAJLAR GAZETE365'TE DE YER ALIYOR
GAZETE365'İN MAYIS SAYISINDA ESNAF BÖYLE YER ALDI
Gazete365, yayın bölgesi olan Bahçelievler, Bakırköy, Bağcılar ve Güngören’deki esnaf röportajlarımız sürdürüyor.
Onlarca kategoriden oluşan ve kolay erişim sağlayan “Gazete365 Firma Rehberi”ni incelemek için linke tıklayınız: http://www.gazete365.com/firmalar/
GAZETE VE İNTERNETTE SİZ DE YERİNİZİ ALIN...
Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören bölgesinde:
‘Ne Nerede?’- ‘Firma Rehberi’
Gazete365'ten küçük ilan, büyük KAZANÇ sayfaları...
Okuyucu aradığını bulacak, siz de hedef kitlenize ulaşacaksınız...
Bölgede ben de varım diyorsanız:
HEMEN ARAYIN
Siz de kazançlı ilan sayfasındaki yerinizi alın...
0 212 442 24 24
0 507 340 10 03
[email protected]
YORUMLAR