Bağcılarlı engelliler Türkiye Boccia Şampiyonası'nda İstanbul'u temsil edecek

Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Boccia takımı, Samsun’da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası’na hazırlanıyor. Engelliler Sarayı’nda 1,5 yıldır eğitim gören 12 engelli sporcu, şampiyonada İstanbul’u temsil edecek. 

Bağcılarlı engelliler Türkiye Boccia Şampiyonası'nda İstanbul'u temsil edecek

Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Boccia takımı, Samsun’da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası’na hazırlanıyor. Engelliler Sarayı’nda 1,5 yıldır eğitim gören 12 engelli sporcu, şampiyonada İstanbul’u temsil edecek. 

Bağcılarlı engelliler Türkiye Boccia Şampiyonası'nda İstanbul'u temsil edecek
30 Nisan 2018 - 13:57 - Güncelleme: 30 Nisan 2018 - 14:07
Reklam

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından 30 Nisan – 4 Mayıs 2018 tarihleri arasında Samsun’da, Türkiye Boccia Şampiyonası düzenlenecek. Yurdun dört bir yanından en iyi sporcuların katılacağı şampiyonada İstanbul’u, Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü temsil edecek. 

Çocuk yetenekler projesi kapsamında açılan kursta Taner Atasoy antrenörlüğünde 1.5 yıldır eğitim gören 12 sporcu, şampiyona nedeniyle çalışmalarını hızlandırdı. Engelliler Sarayı’nda kurs gören sporcular, haftada 2 gün boyunca topları stiline göre falsolu, düz, yerden ve havadan atarak kendini geliştiriyor. 

2018/04/2018-04-30-14-03-16.jpg

TURNUVADA BAŞARILI OLACAKLARINA İNANIYORUM
Turnuvaya hazırlanan sporcular arasında doğuştan spastik engelli olan 28 yaşındaki Selen Gülen de bulunuyor. Çok ağır engelli durumu bulunan ve boynundan aşağısını kullanamayan Selen’e top toplamadan rampa kurmaya kadar bütün işlerde ise 55 yaşındaki Dilfiraz Gülen yardım ediyor. 

Hazırlıklarını büyük bir azimle sürdüren 12 Boccia sporcusunun hedefi, turnuvada başarı gösterip milli takıma seçilmek ve uluslararası platformlarda Türkiye adına yarışmak. Sporculara başarılar dileyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Şampiyonada İstanbul’u temsil eden sporcularımızın turnuvada başarılı olarak daha ileriye gideceklerine inanıyorum. Samsun’daki müsabakalarda kendilerine başarılar diliyorum” dedi.

2018/04/2018-04-30-14-03-16_1.jpg

BOCCİA NEDİR? NASIL OYNANIR?
Bilgisutam.com’dan Erdoğan Gül’ün derlemesine göre; ‘Boccia’ kavramı, bir spor dalı olmakla birlikte, kökeni İtalyaya dayanan bir spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu spor, olimpiyat oyunlarında oynanmakla birlikte olimpiyatların “paralimpik oyunlar” adı altında yer almaktadır. Bu spor, toplar sayesinde oynanır ve oyundaki amaç topu en uygun yere göndermek ve de topun rakibin atmış bulunduğu topun saf dışı kalmasını sağlamaktır.

Bu oyun, iki takım halinde oynanmaktadır. Oyunun hemen başlangıcında, ufak çaptaki bir top, oyun alanının herhangi bir bölgesine atılır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılması gereken topların gitmesi gereken bölge özelliğini taşımaktadır. Örnek vermek gerekirse, başlangıç atışını yapan sporcu, topu öncelikle ilk başta atılan topun yakınına atmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda, topun küçük topa erişilmesini zorlaştıran yere atılması da önemlidir. Yani ilk top küçük topun hemen önüne atılırsa, takım bir avantaj yakalamış olmaktadır. Eğer sporcu böyle bir atış gerçekleştirirse, hem küçük topun yer korunmuş hem de ilk top küçük topa yakın bir noktaya konumlanmış olmaktadır.

Boccia oyununda küçük topa yakın bir bölgeye top atmakla birlikte, rakibin toplarını saf dışı bırakmak da oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Fakat öncelik, topları küçük topun yakınına konuşlandırmaktır. Eğer atılan top küçük topun yerini değiştirirse, topların yaklaşması gereken yer değişir ve küçük topun yeni konumu olur. Bu nedenle de, oyunda önde olan takım küçük topun konumunun değişmesine engel olmaya çalışmaktadır. Öyle ki rakip küçük topun yerini değiştirirse, kazanan takımdaki avantaj da birden kayboluvermektedir. Aynı zamanda bu oyundaki bir diğer strateji, ise rakibin topuna vurarak o topu küçük toptan uzaklaştırmaktır. Bu strateji, yenilen takımın uygulamış olduğu temel strateji olarak karşımıza çıkmaktadır. Yenilen takım rakibin topunu ya saf dışı bırakmaya çalışır ya da küçük toptan uzaklaştırmaya çalışır.

Boccia oyununda yenilen takım, avantajı kendi lehine çevirene dek, art arda atış yapma mecburiyetindedir. Bu atışların neticesinde yenilen takım durumu kendi lehine çeviremezse ve takımın elindeki tüm toplar tükenmişse yenen takım oldukça büyük bir avantaj kazanmış olmaktadır. Öyle ki, yenen takım elindeki topları kullanarak puanlarını artırmaya çalışmaktadır. Küçük topun etrafında yenen ve yenilen takımın topları bulunmaktadır. Yenen takımın yenilen takıma oranla küçük topun etrafında ne kadar topu varsa, o kadar fazla puan almaktadır. Bu durumu daha da açmak gerekirse, yenilen takımın küçük topa en yakın topu, küçük topun 20 santimetre uzaklığında olsun. Yenen takımın ne kadar topu küçük topa 20 santimetreden daha yakındaysa, ne kadar top varsa yenen takım o kadar puan almaktadır.

Boccia sporunda, top istenilen bir biçimde elden çıkartılabilmektedir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplar, sporcunun stiline göre falsolu, düz, yerden ve havadan bir şekilde oyun alanına gönderilebilmektedir. Topu atış şekli, o anki oyun durumuna göre de değişebilmektedir. Küçük topun etrafındaki rakip toplarına göre, sporcu atış stillerini değiştirebilmektedir. Bu oyunda, topun ağırlığına göre topu istenilen bölgeye atmak oldukça önemlidir. Bu nedenle de, oyundan önce topla atış antrenmanları oldukça önemlidir. Boccia oyunu, özellikle son yıllarda popüleritesini artırmış durumdadır.

Bu oyunun önemli bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik ise, bu oyunu bedensel engelli ve tekerli sandalyeye bağlı kişilerin oynamasıdır. Bu özelliği nedeniyle, bedensel engellileri spora teşvik amacıyla bu oyun büyük bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda bu oyunun paralimpik olimpiyatlarında oynanması da, oyunun dünya çapında ne denli ilgi çekici olduğunun bir simgesidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum