TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)’un Kurucu Müdürü Prof. Dr. Zeki Aslan tarafından 1990’lı yıllarda başlatılan çalışmanın ürünü olan “Türkiye'deki Işık Kirliliğini Engelleme” amaçlı TİKE isimli projenin İstanbul’daki ilk paylaşım toplantısı, Bahçelievler’de yapıldı. Prof. Dr. Zeki Aslan’ın oğlu olan Anadolu Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Aslan’ın sunum yaptığı iki bölümden oluşan paylaşım toplantısına, ilçedeki birçok okuldan öğretmen ve idareciler katıldı.
Işık kirliği konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bülent Aslan ilk bölümde; aşırı ve gereksiz aydınlatmayla oluşan ışık kirliliğinin insan hayatı ile doğaya etkilerine ve yanlış aydınlatmanın maddi zararlarına değindi. İkinci bölümde ise; Türkiye’de ışık kirliliği çalışmalarını ele alan Bülent Aslan, projenin ülke genelinde 9 il ve 34 ilçeden onay aldığını belirterek, pilot bölge Eskişehir’den örnekler verdi. Işık kirliliğinin gökyüzündeki yıldızları dahi görmemizi engellendiğini ve hava kirliliğini de tetiklediğini belirten Bülent Aslan, ışık kirliliği ve bunun önüne geçmenin yollarını aktardı.
ÖĞRENCİLER IŞIK KİRLİLİĞİ HARİTASI ÇIKARACAK
Bahçelievler’den Halit Ziya Uşaklıgil İlkokulu Öğretmeni Dilek Özgül ile Yenibosna Ortaokulu Öğretmeni Aytül Öğe’nin sorumlu olduğu projenin ilçedeki hedeflerini aktaran Bülent Aslan, “Siz öğretmen ve öğrencilere verilen farkındalık eğitimlerinin ardından, gönüllü olan öğrenci ve öğretmenler, o okuldaki ‘ışık kirliliği ölçümü’ çalışmasını SQM adı verilen bir cihazla yaparak, yaşadıkları ilçenin ışık kirliliği haritasını çıkaracak. Böylece bu kartopu gibi büyüyerek, öğrencilerimizin akademisyenlerimizin öncülüğünde Türkiye'nin Işık Kirliliği Haritası'nın oluşturulmasına bilimsel katkı sunmaları sağlanarak, projenin bir başka amacı da gerçekleştirilmiş olacak. Bu sayede ana sınıfından lise düzeyine kadarki öğrenciler, bir bilimsel çalışmaya destek verebileceklerdir” dedi.
ÜLKEMİZE, DOĞAYA, TÜM İNSANLIĞA…
Projenin tüm ülkeye ve insanlığa önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Aslan, “Proje sayesinde, ülkemizin kaybettiği enerji miktarı, rakamsal olarak hesaplanabilecek ve buna bağlı olarak yerel yönetimlerin yapacağı birkaç düzenleme ile ışık kirliliğinin önüne geçilmesi sağlanabilecektir. Böylelikle hem insan sağlığı, hem doğal yaşamın olumsuz etkilenmesinin önüne geçilecek, güvenlik sorununun çözümüne bir miktar katkı sağlanacak, ülkemizin enerji kullanımındaki verim artacak, hem de ülkemizde astronomik gözleme dayalı bilimsel çalışmaların artması sağlanacaktır” diye konuştu. 365/Aykut Kaya
“Türkiye'deki Işık Kirliliğini Engelleme” amaçlı TİKE isimli projenin İstanbul’daki ilk paylaşım toplantısı, Bahçelievler’de yapıldı. Öğretmenler aracılığıyla öğrencilere ulaşılacak projeyle, Bahçelievler'in ışık kirliliği haritasının çıkarılması hedefleniyor.
YORUMLAR