Bakırköy Belediyesi ve Bakırköy Kent Konseyi Ahilik Haftası kapsamında Bakırköy ilçesinde bulunan 15 esnafa vefa için ödül töreni düzenledi. Yeşilköy Sanat Evi ve Kent Müzesi'nde düzenlenen etkinlikle Bakırköy’ün 15 mahallesinden Bakırköy’ü yaşatan 15 esnafa ‘Esnafa Vefa Ödülü’ verildi. 15 Mahalle Muhtarının belirlediği ve Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ile birlikte plaketlerini verdiği etkinlikle esnaflığın geldiği zor sürece dikkat çekilmeye çalışıldı.
Bakırköy’de ilk defa düzenlenen programda tüm esnafa, Bakırköy’e ve Türkiye’ye yaptıkları katkılar için teşekkür ederek kısa bir konuşma yapan Başkan Kerimoğlu, bir esnaf çocuğu olarak esnafın sıkıntılarını çok iyi anladığını ve Anadolu’nun en önemli geleneğinin temsiliyetini sürdürdüğümüz ‘Ahilik Haftası’nda bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadığını belirtti.
ESNAFIN SIKINTISI ÜLKENİN SIKINTISIDIR
Kerimoğlu: “Babam emekli olduktan sonra bakkal işletti ben de yanında çalıştım. Dükkânı bereket duasıyla açar, hayırlı müşteri ister, müşteri haklıdır derdik. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. İstihdam, işsizlik, üretimsizlik, cari açık problemlerimiz var ve ekonombaimizin artık sürdürülemez olduğu her kesimin ortak görüşü. Ülkemizdeki bu olumsuzlukların ilk farkına varan sanayiciler ve üst düzey yöneticiler değil, halkımız hatta halktan da önce küçük ve orta ölçekli esnafımızdır. Toplumun ekonomik alanda sorununu yakından takip eden halkın bu yöndeki sıkıntısını omuzunda taşıyan güç küçük ve orta ölçekli esnafımızdır. Esnafın yaşadığı sıkıntı bu anlamda aslında ülkenin yaşadığı sıkıntıdır. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu öğrenmek isterseniz pahalı anketlere gerek yoktur; mahallenin bakkalı, manavı, kasabı, pazarcısı, berberi ile konuşmak ülkenin ahvalini anlamanızı büyük resmi en net görmenizi sağlar” dedi.
UMARIM BU TOPLANTI GÜÇLENMENİZE VESİLE OLUR
Esnafın var olmasının ülkenin değerlerinin var olmasıyla ortak kaderi olduğunu vurgulayan Kerimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Esnafımızın örgütlülüğüne katkı sunmak, destek olmak, onların kazancını güçlendirebilmek ve onların toplum hayatındaki yeri ve önemini daha da artırabilmeyi amaçlıyoruz. Günümüzde küçük esnaf zorda, cadde-sokak esnafı zorda, alışveriş merkezleri hazır yiyecek firmaları kültürü oluştu. Mahalle esnafından sadece alış veriş yapılmaz onunla sohbet edilir, dertleşilir, düğün cenaze planlanır dostluk ilişkisi kurulurdu. İlk defa düzenlediğimiz bu tür bir toplantı farklı yapılabilecek bu tür etkinlikler umuyorum ki esnaf örgütlenmesinin güçlendiği, toplumsal dayanışmanın kalıcı olduğu birlikteliğimize vesile olur. Çıraklık-kalfalık-ustalık yapılanması ile esnaflık örgütlenmesinin Türkiye’de yüksek ahlakı tesis edeceğine inanıyorum. Türkiye’de önce vicdan, ahlak, fedakarlık ve özveri ile; çalmayan, haksızlık gütmeyen, toplumla kucaklaşan, sorunların birlikte çözülmesine de vesile olacağına inanıyorum.”
YORUMLAR