2009 seçimlerinde AK Parti’den Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı olan Caner Başgezer’in yıllar önce Gazete365 aracılığıyla yaptığı uyarıdaki haklılığı, bugün bir kez daha ortaya çıktı. Ataköy 7-8. kısımda yeşil alan olarak görünen ağaçlık alana sağlık tesisi yapılmak istenmesi, mahalle sakinleri ile mal sahibi kurumu karşı karşıya getirdi. Yeşil alana yine ilk sahip çıkan, yine vatandaşların tepkisine ilk destek veren siyasetçi Caner Başgezer oldu. Başgezer, “O gün uyarmış ve yapılması gerekenleri sıralamıştım ve bugün de yine aynı sözlerimin arkasındayım” dedi.
KARŞILIKLI TABELA SAVAŞI
Hürriyet Gazetesi’nden Ömer Erbil’in özel haberine göre; Ataköy’deki yeşil alana sağlık tesisi yapılmak istenmesi, ‘Tosun Paşa’ filmindeki ‘Yeşil Vadi’ kavgasına dönüştü. Arazi sahipleri ile mahalleli arasındaki tartışma ‘tabela savaşı’ başlattı. Önce arazi sahibi vakıf, ardından da mahalleli, “Bizi anlayın” başlıklı tabelalar dikti. Belediyeden ise; “Yargı kararı neyi gerektiriyorsa biz ona uyarız. Burası yeşil alan. Buraya inşaat ruhsatı vermemiz mümkün değil. Vatandaş park istiyor, biz de park olmasından yanayız” açıklaması geldi.
VAKIF: BİZİ ANLAYIN…
Yaşanan tartışmaların ardından önce arazi sahibi olduğunu söyleyen kurum ardından da mahalle sahipleri araziye tabela dikti. “Biz sizi anlıyoruz ancak siz de bizi anlayın” vurgusunun yapıldığı T.C. Emlak Bankası Muntazam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı imzalı tabelada; Bu arsa 1964’te planlanan Ataköy’ün ilk ve tek sağlık tesisi alanıdır. 4877 üyesinin maaşlarından ayırdıkları katkılar ile 1977 yılında vakfımızca satın alınmıştır. Üzerinde ağaç bulunması yeşil alan olduğu anlamına gelmemektedir. İlk planlardan beri imarlı arsadır. Günümüzdeki en önemli haklardan biri olan mülkiyet hakkına saygı duyun” ifadeleri yer aldı.
VATANDAŞ: SİZ DE BİZİ ANLAYIN…
Vatandaşlar tarafından dikilen ‘Bakırköy halkı’ imzalı tabelada ise; Siz de bizi anlayın ve yeşil alanımızı terk edin. Bu arazinin tamamı 1/5000’lik planlarda yeşil alan olup, Munzam Vakfı bu planın iptali için 1. İdare Mahkemesi’ne dava açmış ve kaybetmiştir. 1. İdare Mahkemesi’nin ret kararını Danıştay 6. Dairesi de onaylamıştır. Yani bu alan resmen yeşil alandır ve askeri yasak alanıdır. Tapudaki şerhten dolayı da özel şirketlere satılamaz” sözleri dikkat çekti.
CANER BAŞGEZER NE DEMİŞTİ?
2009 seçimlerinde AK Parti Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı olan, bölgenin yakından tanıdığı ünlü ve renkli siyasetçilerinden Caner Başgezer, 2009 ve 2010 yıllarından konuyu Gazete365 manşetlerine taşımış, gündeme getirmiş ve 5 yıldızlı 5 proje önermişti.
O dönem Bakırköy Belediyesi tarafından “Fuhuş, içki içilmesi, tinerci barındırması ve gasp mekânı haline gelmesi” gerekçesiyle hobi bahçelerinin yıkılmasıyla halkın ayaklanması üzerine olaya el koyan Caner Başgezer, “Bu işin adın konulmalı ve bir an önce işgalden ve mezbelelikten kurtulması gereken bu alan, halkın talebi doğrultusunda düzenlenmeli. Bunu yaparken saygı değer Ataköylü dostlarımızın görüşü alınmalı, içlerine sinecek, Ataköy’ümüze yakışır, tarihte yer alacak bir proje gerçekleştirilmeli” demiş ve 5 yıldızlı 5 projesini sıralamıştı.
İşte o projeler;
1- Komşu birlik sivil toplum merkezi
2- Organik Tarım tanzim satış ve hobi bilgi alanı
3- Emekliler parkı ve sosyal tesisler
4- Tartan pist yürüyüş yolu
5- Olimpik açık yüzme havuzu, şehir parkı
OLAYIN GEÇMİŞİ VE AYRINTILARI…
2001’de tasfiye edilen Emlak Bankası’na ait 3 dönümlük arsa 1999’da 29 milyar (6 sıfır atılmadan önce) liraya Emlak Bankası Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı’na satıldı. Kartaltepe Mahallesi Ataköy 7-8 kısımda yer alan arsa 2003 yılında onanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda “Park ve Dinlenme Alanı” olarak ayrıldı. Buna karşı açılan dava Danıştay tarafından onanarak yeşil alan statüsü yargı tarafından da kesinleştirildi.
Fakat geçen yıl arsada birden inşaat faaliyeti başladı. Mahallelinin Bakırköy Belediyesi’ne müracaat etmesi üzerine vakfın elindeki arazi ile ilgili 2011’de eski Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen döneminde 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planında yeşil alan statüsündeki arsanın Sağlık Tesisi Alanı olarak değiştirildiği ortaya çıktı.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve uygulama imar planının iptaline yönelik dava açıldı. Alanın yeşil alan statüsünde olduğuna dair Danıştay’ca onanıp kesinleşen mahkeme kararına da atıfta bulunarak, alt ölçekli planların üst ölçekli plana uygun olması gerektiği vurgulandı.
Emlak Bankası Munzam Vakfı araziyi Talas Eğitim Turizm İnşaat firmasına nisan ayında 11 Milyon 800 bin liraya sattı. Arsanın yeni sahipleri de mahkemeden 1/5000 binlik Nazım İmar Planı’nın düzeltilmesini istedi. Ancak mahkeme, hali hazırda devam eden dava olduğunu belirterek bu davayı yürütmeyi durdurma verdiği dava ile birleştirdi.
Gazete365 6 Ocak 2010 tarihli sayısında böyhle duyurmuştu...
YORUMLAR