CHP Bahçelievler İlçe Örgütünün 4+4+4 tepkisi sürüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Bahçelievler İlçe Örgütü 4+4+4 eğitim sistemine karşı ile ilgili ilçenin çeşitli bölgelerinde stant açarak, vatandaşa bildiri dağıtıyor.

CHP Bahçelievler İlçe Örgütünün 4+4+4 tepkisi sürüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Bahçelievler İlçe Örgütü 4+4+4 eğitim sistemine karşı ile ilgili ilçenin çeşitli bölgelerinde stant açarak, vatandaşa bildiri dağıtıyor.

CHP Bahçelievler İlçe Örgütünün 4+4+4 tepkisi sürüyor
27 Ağustos 2012 - 10:50
Reklam

4+4+4 eğitim sistemine Cumhuriyet Halk Partililerin tepkileri sürüyor. CHP Bahçelievler İlçe Örgütü, ilçenin çeşitli bölgelerinde stant açarak, 4+4+4 eğitim sistemine tepki gösteren bildiriler dağıtıp, imza topluyor.

CHP Bahçelievler İlçe Başkanlığı imzalı, 4+4+4 eğitim sistemini sert dille eleştiren bildiride şu açıklamalara yer verildi;

- 5 yaşındaki(60 aylık) çocuklarımız fiziksel ve psikolojik olarak eğitime hazır olmadan okula başlamaya zorlanmaktadır.

- Anaokullarını fiilen ortadan kaldırmaktadır.

- Meslek seçimini erken yaşlara almakta, devam zorunluluğunu ortadan kaldırarak çocuk işçilerin sayısını arttırmaktadır.

- Kız öğrencilerin örgün eğitimin dışına çıkmasını sağlayarak çocuk gelinlerin artmasını sağlamaktadır.

- Seçmeli derslerin uygulanmasında sorunları arttırmaktadır.

- İlkokulun 4 yıla inmiş olması nedeni ile birçok sınıf öğretmeni kadro dışı kalmaktadır.

- Atanamayan öğretmenlerin sayısı daha da artacaktır.

- Dünyada kabul edilen mesleki eğitim yaşı 14 tür. 14 yaş öncesi çocukları meslek seçimine zorlanmaktadır.

- 4+4+4 eğitim sisteminde var olan sorunları ortadan kaldırmamakta, daha çok sorun yaratmaktadır( öğretmen eksikleri, kalabalık sınıflar, ikili eğitim, hizmetli ve memur yetersizliği, aidat toplamalar, ısınma sorunu v.b).

- Çocuklarımızın “gelişim geriliği raporu” ile geleceği ipotek altına alınmakta. Bir nevi hayata fişlenerek başlatılmaktadır. Çocuklarımızın gelişim geriliği raporu ile kamu kurum ve kuruluşları, devlet daireleri, askeri ve polis okullarına girmesinin önü kesilmektedir.

- Okulların fiziki alt yapısı 5-5,5 yaşındaki çocukların ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. (Sıralar, lavabolar vb.)

- 4+4+4 ile eğitimin daha da paralı hale gelmesinin önü açılmaktadır.

CHP BU KONUDA NE ÖNERİYOR?

- Eğitim sisteminin 1+8+4 olmasını istiyor.

-İlköğretimde okula başlama yaşının 5 yaş (60ay) değil, 6 yaş (72ay) olmasını öneriyor.

-Okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını istiyor.

Çünkü eğitim bilimleri uzmanları erken çocukluk döneminde alınan okul öncesi eğitimin eğitimde başarıyı artırdığını, eğitimde fırsat eşitliğini sağladığını bilimsel verilerle kanıtlıyor.

-8 yıllık kesintisiz eğitimin 12 yıllık zorunlu eğitim haline gelmesini istiyor.

Çünkü 8 yıllık kesintisiz eğitim temel eğitim süresi olup, gelecekteki meslek eğitiminin alt yapısını oluşturuyor.

Eğitim bilimleri uzmanları 8 yıllık kesintisiz temel eğitimin ortaöğretimde branşlaşma ve meslek seçiminin doğru ve sağlıklı yapılabilmesinin ön şartı olduğunu ileri sürüyor.

İlköğretim alanında yapılan tüm alt yapı yatırımlarının 8 yıllık kesintisiz eğitime göre yapıldığının ve eğitim sistemini buna göre yapılandırıldığını söylüyor.

-Çocuklarımızın dinlerini öğrenme hakkına sahip çıkıyor.

Çocuklarımızın dinlerini öğrenme hakları tüm inanç gruplarını kapsayacak biçimde, din bilimleri ve eğitim bilimleri uzmanlarının katılımı ile ele alınmasını ve işbirliği içinde yeni bir model geliştirilmesini öneriyor.

Sonuç olarak;

İktidar eğitime milli gelirden her yıl daha azalan bir pay ayırmaktadır. 1997 yılından bu yana uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemini ideolojik nedenlerle toptan değiştirmek yerine halkın %95’inin artık tanıdığı, bildiği bir sistem haline getirmiştir. Eğitim sisteminin noksanlıklarını giderecek, eğitimde kaliteyi artıracak bir hal almalı. Milli bütçeden daha fazla pay ayrılmalı ve okullardaki maddi sorunlar çözülmelidir. Eğitim tüm insanlar için ulaşılabilir olmalı bu hususta fırsat eşitliği sağlanmalıdır.