CHP İl Genel Meclis Üyesinden çarpıcı iddia…

3 yıllık görev süresince hazırladığı yazılı önergelerle dikkat çeken, CHP İl Genel Meclis Üyesi Gökhan Gümüşdağ’ın Ağustos ayı Meclis oturumunda sunduğu flaş önergesi, Meclis Başkanlık Divanı kararı ile gündeme alınmadı.

CHP İl Genel Meclis Üyesinden çarpıcı iddia…

3 yıllık görev süresince hazırladığı yazılı önergelerle dikkat çeken, CHP İl Genel Meclis Üyesi Gökhan Gümüşdağ’ın Ağustos ayı Meclis oturumunda sunduğu flaş önergesi, Meclis Başkanlık Divanı kararı ile gündeme alınmadı.

CHP İl Genel Meclis Üyesinden çarpıcı iddia…
24 Ağustos 2012 - 13:53
Reklam

Bakırköy, Ataköy sahil yolu kısmında, eski adıyla Ataköy C motelleri’nin yerinin TOKİ tarafından açık arttırma sureti ile özel sektere devrettiği iddiasında bulunan CHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Gökhan Gümüşdağ verdiği yazılı önergenin gündeme alınmamasına yazılı bir açıklama ile çok konuşulacak sözler söyledi.

Meclis Başkanlık Divanı tarafından önergelerinin gündeme alınmayışına hiçbir anlam veremediklerini belirten CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Gökhan Gümüşdağ; “İstanbul'da, Sur dışı’nda kalan önemli tarihi semtlerden biridir Bakırköy. Latinler "Yedinci" anlamına gelen "Septimum" adıyla, Bizanslılar da yine aynı anlama gelen "Hebdomon" adıyla tanımlamışlardır. Bizanslıların I. Justinianus döneminde bölge önem kazanmaya başlamıştır. Çünkü son Ayasofya Kilisesi'ni inşa ettiren, ölümünden sonra azizlik mertebesine yükselmiş büyük imparator Justinianus, Bakırköy'de Hebdemon'da "zevk sarayı" anlamına gelen "Jucundiaena" adıyla muazzam 2 saray yaptırır. Bunlardan biri bugün TOKI’in satmış olduğu bu alanda kurulmuştur. Eski Bakırköylüler buradaki saray, sarnıç, hatta sütunlu bir yolun kalıntılarını çok iyi hatırlarlar. Bakırköy'ü iki yanından su kuşatır. Bunlardan biri, geçen yüzyılda Osmanlı'nın ünlü mesire yerlerinden biri olan Veliefendi Çayırı'nın yanı başından geçen Çırpıcı Deresi, öteki de meşhur Kapadokyalı Aziz Ayios Mamas'a ithaf edilen Aya Mama Çayı'dır. Bu çayın hemen yanı başında TOKİ’nin sattığı bu alan başlamaktadır”

Gökhan Gümüşdağ; “Fatih Sultan Mehmet ordusu ile gelip bugünkü Ataköy C motellerinin bulunduğu yerde otağ kurar ve su içer, yıkanır, konaklarmış. Günümüzde Ataköy'de sahil yolu kesiminde kalan C Motelleri'nin civarında II. Mahmud döneminde yapılmış, II. Mahmud'un gelip kahvesini yudumladığı Hünkâr Köşkü hâlâ ayakta durmaktadır. Bu köşkten başka Baruthane'den günümüze kalan bir başka yer de Ataköy Marina’nin yakınlarında, eskiden cephanenin saklandığı yeraltı tünelleri vardır. Buram buram tarih kokan bu yer maalesef EMLAK bankasının batışı ile el değiştirmek sureti ile TOKİ’nin mülkiyetine geçmiş ve TOKI de burayı açık arttırma sureti ile özel sektörün acımasız ellerine teslim etmiştir. Bugün burada tarih yok ediliyor. Buralara kimler imar verdi? Anıtlar kurulu nerde? Kültür Bakanı çalınmış eserlerin peşine düşüp 3 vazo geri getirdim diye övünürken, gözler önünde katledilen devasa bir tarihi, yerleşim alanı. Hangi vicdanlara nasıl seslenmemiz gerekirse, o şekilde seslenelim ki bu talan dursun, yazıktır, günahtır” diyerek Kültür Bakanlığına, TOKİ’ YE ve İBB Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’a çağrıda bulundu.

………………………………………………

CHP’li Üyeler Gökhan Gümüşdağ, İhsan Alpaslan ve İsmail Çelebi imzaları ile verilen ve gündeme alınmayan yazılı önerge şöyle;

Devlet eliyle tarihi yerler imara mı açılıyor?
“Ekteki resimlerden de anlaşılacağı üzere, Bakırköy ilçesindeki Ataköy Sahilinde, eski adıyla “C Motelleri” olarak bilinen yer üzerinde ki alan kısa bir süre önce ihaleyle satılmıştır. Bu yer üzerinde çeşitli tarihi yapıtlar ve eserler vardır, buna rağmen mevcut yerde yeni yapılanma çalışmaları devam etmektedir. İnşaatın nerede başlayıp tarihin nerede bittiği belli olmayan bu inşaat alanında tarihi eserlerimiz yok olmayla yüz yüzedir. Bu yerin incelenerek tarihi kısımların korunmaya alınması için gerekli işlemlerin yapılmasını yüce meclisimize arz ederiz. Not: Ekte 1 adet durumu gösterir resim CD’si”