Diyabeti önlemek için harekete geçin!

Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Nesriye Demirel diyabetin tedavisinde hareketli bir yaşam ve düzenli egzersizin önemini anlattı, yapılması gerekenleri sıraladı.

Diyabeti önlemek için harekete geçin!

Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Nesriye Demirel diyabetin tedavisinde hareketli bir yaşam ve düzenli egzersizin önemini anlattı, yapılması gerekenleri sıraladı.

Diyabeti önlemek için harekete geçin!
15 Kasım 2014 - 12:37
Reklam

Sinsi bir hastalık olan diyabet erken dönemde tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliğinden, görme kaybına kadar pek çok ciddi hasara yol açıyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Nesriye Demirel diyabetin tedavisinde hareketli bir yaşam ve duzenli egzersizin önemini anlattı, yapılması gerekenleri sıraladı.

Diyabet; vucutta insulin hormonu eksikliğine ya da yokluğuna bağlı olarak kan şekeri yuksekliğidir. Çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, görme bulanıklığı gibi bulgularla ortaya çıkar. 10 yılın uzerinde diyabetli olan ve tedavisini yetersiz veya duzensiz surduren diyabet hastalarının yarısından çoğu kronik böbrek yetmezliği, görme kaybı, dolaşım bozukluğu nedeniyle kalp sorunları ve ekstremite (kol-bacak) kayıpları ile karşılaşıyor. Dunyada ilk sıralardaki ölum nedeni olan hastalıklar içinde yer alan kalp damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, beyin damar hastalıkları ve inme, 20 yaş ustu körluk ve bacak amputasyonlarının bir numaralı hazırlayıcı nedenidir.

DİYABETİN BELİRTİLERİ
Diyabetin belirtileri, daha önce ağız kuruluğu, zayıflık, çok su içme, sık idrara çıkma olarak kabul edilmekteydi. Oysaki daha sonra yapılan çalışmalarla göruyoruz ki; aslında diyabetin bu bulguları ortaya çıkmadan önce başlayan ve 10-15 yıl suren bir sessiz dönemi var. İşte bu dönem, hiçbir semptom vermiyor ve gizli şeker olarak adlandırılıyor.
Artık biliyoruz ki, açlık kan şekerinin normal olduğu 10-15 yıllık gizli şeker surecinde de tokluk kan şekeri yuksekliği de vucutta, özellikle de damar siteminde bozukluklara neden oluyor. Bu dönemdeki kişilerin uçte ikisinde hipertansiyon, kan yağları yuksekliği ve obezite gelişiyor.

KİMLER DAHA RİSKLİ?
Uluslararası kabul edilen kriterlere göre, açlık plazma şekeri 100 mg/dl’in uzerinde olan herkes diyabet açısından risklidir, 126 mg/dl ve uzerinde ise diyabetlidir. Diyabet açısından riskli grup: 45 yaş ve uzerindeki herkes, özellikle fazla kilolu kişiler, hareketsiz bir yaşam surenler, birinci dereceden akrabalarında diyabet olanlar, kan yağlarında yukseklik, kan basıncı yuksekliği, 4 kg uzerinde doğum yapan anneler veya hamilelik diyabeti saptanması, damar hastalığı hikayesi olması. Diyabeti, mutlaka gizli şeker döneminde saptamak gerekir çunku diyabetin önlenebileceği tek dönem, erken ve henuz hastalığın belirti vermediği dönemdir.