Özel okullar, 2015-2016 eğitim yılı için erken kayıt dönemini başlattılar. Bununla beraber, anne ve babalar da çocukları için en doğru okulu bulabilmek amacıyla hummalı bir araştırma içine girdiler. Ancak, okul seçerken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda kafalar biraz karışık. Biz de anne babalara bu konuda destek olmak amacıyla konuyu Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve İhlas Koleji Genel Muduru Hami Koç’a sorduk ve kendisinden önemli tavsiyeler aldık.
Okul dönemi henuz sona ermeden 2015-2016 eğitim yılı için aileler neden bir telaş içinde?
- Çocuklarımız adına hep en iyisini istediğimiz için, artık okul seçimini bile planlı ve bilinçli yapmamız gerekiyor. Çocuğumuzun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan sağlıklı ve başarılı bir gelişim göstermesini istiyorsak, devam edeceği eğitim kurumunu da çok iyi seçmek gerekir. Aileler bu konuda her geçen gun daha bilinçli hareket ediyor. Çocuğunu en doğru okula gönderebilmek için olabildiğince erken araştırma yapmaya başlıyor.
Aileler seçim yaparken nasıl bir beklenti içinde oluyor?
- Aslında aileler iki temel başlık altında beklenti içinde oluyorlar. İlki okul ile ilgili beklentiler. Yani, okulda olmasını istedikleri fiziksel ve akademik özellikler.
İkinci husus ise çocuklarının durumuyla ilgili beklentiler. Aile çocuğu ile yakın iletişim içindeyse, onu çok iyi tanıyordur ve çocuğunun ihtiyacına uygun özel beklentilere de sahiptir.
Okul seçiminde ne gibi hatalar yapılıyor?
- Maalesef uzuntuyle söylemem gerekiyor ki, bazı anne babalarımız okul seçimi için sadece internet uzerinden yaptığı incelemeyi ve buralardaki kayıt ucretlerini esas alıyor. Böylesine hayati bir kararı bu şekilde almak, zaman içinde buyuk pişmanlıklara neden oluyor ve çocuğun tekrar okul değiştirmesiyle sonuçlanıyor.
O halde karar verilirken okul seçenekleri mutlaka yerinde görulmeli ve ilgililerden bilgi alınmalı diyorsunuz.
- Kesinlikle. Anne babalar duşundukleri okulu görmeliler. Oradaki yetkililerden bilgiler almalılar. Bunun için de bir ön hazırlık yapmalılar.
Aileler okulu incelerken nelere dikkat etmeliler?
- Aslında okula giriş anından itibaren, gördukleri her şeye dikkat etmeliler. Örneğin girişteki guvenlik, okulun mimarisinin depreme dayanıklı olup olmadığı, sınıfların ve atölyelerin nasıl duzenlendiği, bahçesinin geniş olup olmadığı, spor salonunun donanımı ve daha bir çok konu çocuğun guvenliği, konforu ve sağlıklı gelişimi açısından çok önemli.
Okuldan içeri girdiğiniz andan itibaren sizi karşılayan görevli ya da yöneticinin yaklaşımı ve öğrencilerle iletişimleri de çocuğunuza sergilenecek tavır açısından buyuk önem taşıyor.
Eğitimle ilgili bilgi almak için hangi sorular sorulmalı?
- Göruşmeye gitmeden önce evde bir hazırlık yapılması, göruşmeyi daha sağlıklı hale getirecektir. Veli şöyle sorular hazırlayabilir: Okul nasıl bir eğitim felsefesine sahip? Okulun temel ilkesi nedir? Nasıl bir eğitim kadrosuna sahip? Hangi akademik başarılar elde etmiş?
Bence bir okulun temel ilkesi; mutlu, başarılı ve donanımlı bir insan yetiştirmek olmalıdır. Temel insanlık becerilerinden yoksun bireyin, mutlu olması ve çevresini mutlu etmesi duşunulemez. Okulun akademik imkanları elbette önemlidir. Ancak “iyi insan" yetiştirmek her şeyden daha da önemlidir.
Ailelerin akademik başarı ile ilgili kriterleri neler olmalıdır?
- Şunu söyleyebilirim ki, göruşmeye gidilen okul, eğer çocuğun akademik ve benlik gelişimi konusunda ailelerden bilgi istiyorsa, o okul iyi bir eğitim verme çabası içindedir. Bunun yanı sıra okulun toplu başarıya mı yoksa kişisel başarıya mı odaklandığının da anlaşılması gerekiyor. Yani okul akademik başarıyı yukseltmek için her öğrenci ile ilgileniyor mu; yoksa sadece başarılı öğrencileri grup haline getirerek butun enerjisini onlara mı veriyor? Bunlar çok önemli detaylardır.
Anne babalar, okulda etut çalışması ya da bire bir çalışmalar olup olmadığını da sormalılar. Çunku etutler ve birebir çalışmalar öğrencinin eksik olduğu konuların tamamlanması açısından önem arz etmektedir. Tum öğrencilerinin başarısını isteyen okullar, etut çalışmalarına ayrı bir önem gösterirler.
Rehberlik hizmetleri, uzerinde çok konuşulmayan bir konu. Sizce okul seçiminde ne kadar önemli?
- Bir çocuğun başarıya ulaşması için doğru yönlendirilmesi gerekir. Göruşulen tum okullarda “Rehberlik servisiniz var mı?" sorusuna olumlu yanıt verilir. Ancak buradaki kritik eşik, okulun rehberlik servisine verdiği önemdir. Ayrıca rehberlik servislerinde görev yapan ekibin yeterlilik seviyesi de bilinmelidir. Çocuğun akademik ve psikolojik yeterliliğinin doğru analiz edilmesi ve uygun şekilde değerlendirilmesi rehberlik biriminin görevidir. Özellikle universite seçimi aşamasına gelmiş öğrencilerin doğru kariyer planına yönlendirilmesi yine rehberlik servisinin katkısıyla olacaktır. Şunu da söylemeden geçmeyeyim, okul okul inceleyen aileler rehberlik birimindeki çalışanlarla da konuşmalı ve değerlendirmelerini yaparken buradaki izlenimlerini de dikkate almalılar.
Artık hayatımızı global ölçekte yaşıyoruz. Eğitimin teknolojiyle ne duzeyde desteklendiği ve yabancı dil eğitimi de önemli. Siz bu konuda ne duşunuyorsunuz?
- Çok önemli bir noktaya değindiniz. Artık iş dunyasında ulkeler arasındaki sınırlar kalktı. Çok uluslu şirketlerin sayısı arttı. Çocuklarımız eğitimlerini yurtdışı programlarıyla da destekliyorlar. Dolayısıyla artık en az bir yabancı dilin öğrenilmesi olmazsa olmaz haline geldi. Bu noktada da sağlıklı bir yabancı dil eğitimi için kuçuk yaşlarda başlanması kritik bir konu.
Anne babalarımız, seçecekleri okulun yabancı dil eğitimi konusundaki kriterlerini mutlaka irdelemeliler. Yabancı dil eğitim kadrosu kaç öğretmenden oluşuyor? Okulda kaç yabancı dil öğretiliyor? Yabancı dil haftada kaç ders? Yabancı dil konusunda kurumun hedefleri neler? Yabancı dili geliştirmek için kurum nasıl aktiviteler duzenliyor? Yurtdışı için tecrube fırsatı sunuyor mu?...
Teknoloji konusunda ise; okulun sahip olduğu teknolojik imkanların ne olduğunun, bu imkanlardan ne ölçude faydalandıklarının, teknoloji alanında destek ve eğitim verecek öğretim kadrosunun konuya ne kadar hakim olduğunun bilinmesi gerekiyor.
Okulların duzenledikleri organizasyonlar ve sosyal aktivitelerle ilgili de önereceğiniz kriterler var mıdır?
- Anne babalarımızın ilk hedefi çocuklarının akademik açıdan başarıya ulaşması. Bu nedenle araştırmalarında bu konuyu ön planda tutuyorlar. Ama şurası unutulmamalı ki, sosyal aktiviteler akademik başarıyı destekleyen önemli unsurlardır. Öğrencinin sosyal çevrelerde aktif olarak yer alması, hem çocuğun sosyal gelişimini destekler hem de başarıya ulaşmasında etkin rol oynar. Bu açıdan seçilecek okulun sosyal aktivitelere ne kadar önem verdiği iyi incelenmelidir. Öğretmenler çocukları spor dallarına teşvik ediyorlar mı? Okulun sanat dallarına bakış açısı nasıl? Farklı atölyelere sahip mi? Ne tur sosyal aktiviteler duzenleniyor? Sosyal sorumluluk projeleri uzerinde çalışıyorlar mı?.. Bunlar da okul seçiminde sorulması gereken önemli sorular arasında yer alıyor.
Özetlemek gerekirse; anne babalarımız, biricik yavrularının geleceği için, göndermek istedikleri okula sağlıklı bir araştırmayla ve yerinde görerek karar vermeliler. Kendilerinin ve çocuklarının hedeflerine uygun olup olmadığını iyice irdelemeliler. Böylesine önemli bir karar, kulaktan dolma bilgilerle ya da okulların web sitesine bakılarak verilmemeli. Çunku, çok kıymetli çocuğumuzun geleceği söz konusu