“e-kayıt sisteminde büyük aksaklıklar var!”

Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı, Gazete365’in yazarlarından Enver Demir, son dönemlerde sıkça tartışılan yeni eğitim sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“e-kayıt sisteminde büyük aksaklıklar var!”

Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı, Gazete365’in yazarlarından Enver Demir, son dönemlerde sıkça tartışılan yeni eğitim sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“e-kayıt sisteminde büyük aksaklıklar var!”
05 Eylül 2012 - 11:33
Reklam

e-kayıt sisteminde büyük aksaklıkların olduğunu söyleyen Enver Demir, “Birilerinin beceriksizliğini okul idarecileri omuzlamak zorunda değildir.” dedi.

10 Eylül 2012 Pazartesi günü, İlkokul 1.Sınıflar ve Anasınıfı Öğrencilerinin intibak eğitimine alınmasıyla 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı öğrenciler ve veliler açısından da fiilen başlamış olacak. Okulların açılmasına sayılı günler kalmasına rağmen, e-okul sistemindeki aksaklıklar nedeniyle, okul idarecileri kara kara düşünüyor. Araştırdık, aşağıda belirtilen hususlarda ciddi sıkıntılar var.

1-Okul dönüşümleri yapıldı okullara yeni kurum kodları verildi fakat şifreler verilemedi. Dönüştürülen kurumlara öğrenci aktarımları yapılamadı.

2- 10 Eylül 2012 tarihinde okullarda 1. Sınıflar ve ana sınıfları okula uyum eğitimine başlayacak ama henüz hiçbir öğrencinin kayıt işlemi e- okul sistemi üzerinde sonuçlandırılamadı.

3- E- okul sistemi çalışmadığı için aday öğrenciler belirlenemedi ve aday öğrencilerin kesin kayıtları yapılamadı.

4- 60-66 aylık çocukların okula başlayıp başlamayacakları konusunda tartışmalar bitmediği için ve kayıt yaptırmak ya da yaptırmamak velinin isteğine bırakıldığı için okullar 1. Sınıfların öğrenci sayısını belirleyemiyor ve planlamasını yapamıyor.

5- Seçmeli dersler öğrencinin isteğine göre belirleneceği için okullarda derslik, zaman ve seçilen ders ile ilgili öğretmen sıkıntısı yaşanacak. Özellikle ikili eğitim yapan okullarda zaman sıkıntısı baş gösterecek.

6- Seçmeli derslerin seçimi ile ilgili olarak veliler ve öğrencilere yeteri kadar bilgilendirme ve duyuru yapılmadığı için konu ile ilgili kaos yaşanması kuvvetle muhtemeldir.

7- Milli eğitim bakanının kayıt döneminde her türlü nakdi ve ayni bağışı yasaklamış olması nedeni ile okullar fiziki olarak da her senekinden daha kötü şartlarda yeni eğitim öğretim yılını karşılamaktadırlar.

8- Bakanlık öğrenci velilerine, “çocuğunuzun kaydı yapıldı” diyor, ama hiçbir okul henüz öğrencisini göremiyor.

9- E-okul sistemi çalışmadığından nakil işlemleri de yapılamıyor, neticede burada da belirsizlikler hakim…

Yukarıda belirttiğimiz gibi, sistemin entegrasyonu açısından önemli birçok sorun henüz halledilmiş değil. Bu sorunlar, hafta sonu idarecileri okullara toplayarak halletme yoluna gidilecekse, bu adil bir iş olmaz. Birilerinin beceriksizliğini okul idarecileri omuzlamak zorunda değildir.