Güngören’e gönül veren, Güngören ilçesi henüz köy iken muhtarlık yapan ve Güngören’in belde daha sonra ise ilçe oluşuna hizmet ve tanıklık eden Haydar Zeki Keleş, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesine yenik düştü.
1960 yılında köy, 1966 yılında belde olan ve 1992 yılında ilçe olan Güngören’e önemli katkıları olan Haydar Zeki Keleş’in cenazesi Güngören Akıncılar Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazın adından Güngören Köyiçi Mezarlığı’ndaki aile kabristanlığına defnedildi.
KIZLARI TABUTA SARILDI, KARDEŞİ YÜZÜNÜ GÖRMEK İSTEDİ
Cenazede babasının tabutu başında adeta nöbet tutan Haydar Zeki Keleş’in Amerika’da yaşayan oğlu Prof. Dr. Reşat Keleş ve kızları Gülümser Adıgüzel ile Yüksel Yalçın’ın acıları yürekleri dağladı. Babalarının acısına dayanamayan kız kardeşler son kez tabuta sarılıp gözyaşlarına boğuldu. Halaları ise gözyaşları içinde son kez kardeşi Haydar Zeki Keleş’in yüzünü görmek için tabutun açılmasını istedi. Tabutun açılmasına mani olunan dakikalarda, duygusal anlar yaşandı.
Yoğun katılımın yaşandığı cenaze namazına; Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP Güngören İlçe Başkanı Hüseyin Konuk, Güngören Belediye Başkanı Aday Adayı Mehmet Akyürek, Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Başçı başta olmak üzere çok sayıda önemli isim ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve merhumun akrabaları ile dostları katıldı.
HAYDAR ZEKİ KELEŞ KİMDİR?
1931 yılında Trabzon Of ilçesi Uğurlu (Çufaruksa) beldesinde doğdu. İlköğretimini Of’da tamamladı.12 yaşında Trabzon'dan ayrılarak Adapazarı’na gurbete çıktı. Uzun yıllar burada çalıştıktan sonra memleketine dönerek evlendi. Daha sonra tekrar gurbete çıkarak İstanbul’a yerleşti. Biriktirdiği parayla ilk mağazasını açtı. Tekstil işiyle uğraşırken Güngören'e gelerek buraya yerleşti. Uzun yıllar Güngören’de esnaflık yaptı.
Güngören’de 10 yıla yakın muhtarlık görevinde de bulundu. Hayalinde cami ve okul yaptırmak olan Haydar Zeki Keleş, Haznedar Camii Derneği başkanlığını yaparak, caminin yapımında önemli hizmetlerde bulundu.
Güngören'in kuruluşunda imzası olan rahmetli Haydar Zeki Keleş, son nefesine kadar kendini hiç emekli görmedi. Siyasete girerek birçok kademelerinde görev aldı. Eski Güngören belediyesi meclis üyesi olan 5 çocuk ve 9 torun sahibi olan Keleş 50 yıllık ticari serüveni olan vergi dairelerinde yıllarca Bronz plaket aldı. Vergi rekortmenleri arasına giren bir isim Haydar Zeki Keleş, sağlığında dernek ve vakıflara yardımlarda bulunarak gençlerin eğitiminde yardım elini esirgemeyen bir büyük insandı.
Güngören’de ilk özel hastane inşaatını yaparak hizmete sunan Haydar Zeki Keleş, sağlık konusunda Güngören kazandırdığı ilk özel hastane ile de Güngörenlilere hizmet için çalışan biriydi.
Haber -Foto: Sadullah Dervişoğlu