Yeşil alan talanlarına karşı savaş açan ve verdiği önergelerle adından sıkça söz ettiren CHP’li İstanbul Buyukşehir Belediye (İBB) ve Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi Hasan Tapan, İBB’ye bağlı özel şirketleri mercek altına aldı. Aralarında İstanbul Ağaç, PEZAŞ A.Ş. İGDAŞ, BERTUR, BİMTAŞ ve İSPARK’ın da bulunduğu 26 şirketi, mali yargı görevini gören Sayıştay’ın bile denetleyemediğini söyleyen İBB Plan Butçe Komisyonu Üyesi Hasan Tapan, şirketlerle ilgili mali bilgileri gözler önune serdi. İBB’deki özel şirket anlayışına karşı çıkan Hasan Tapan tepki gösterdi, çağrıda bulundu.
Gazete365’i ziyaret ederek, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Bayram Kırtaş’a İBB Meclisi’ndeki butçe göruşmelerinde yaptığı konuşmadan kesitler aktaran Mali Muşavir-Bağımsız Denetçi Hasan Tapan, söz konusu şirketlerde buyuk paraların dönduğunu söyledi. Devletin kar amacı guden özel şirketler oluşturmasının yanlış olduğunu ve dunyanın hiçbir yerinde böyle bir mantığın var olmadığını dile getiren Hasan Tapan, “Belediyecilik faaliyetlerini şirketler uzerine kurduğu bir sistemle yuruten İBB, iştiraki şirketleri denetlemeyen bir yapıya dönuşmuştur. Belediye şirketlerinin denetim dışında tutulması konusu 04.06.2007 tarihli ve İçişleri Bakanı adına hareket eden bir musteşar yardımcısı vekili eliyle duzenlenmiş genelgeye dayandırılmaktadır. Söz konusu duzenlemenin yeniden ele alınıp belediye şirketleri de denetime açık hale getirilmelidirler. Hatta bu şirketler kaldırmalıdır" dedi.
Sayıştay’ın raporuna göre; ulkedeki en borçlu belediyenin İBB olduğunu vurgulayan Hasan Tapan, belediyenin butçesinin neredeyse yarısının borç olduğunu söyledi. Belediyenin 2014 yılı için 6.2 milyar liralık iç ve diş borcu bulunduğunu belirten Hasan Tapan, İBB ile bunyesindeki özel şirketlerin giderlerini kıyasladı, kalem kalem mali verileri paylaştı.
OLAN YİNE VATANDAŞA OLUYOR
Söz konusu 26 şirketin harcamalarının İBB’den ve İstanbul’daki 39 ilçe belediyesinin giderlerinden daha fazla olduğunu öne suren Hasan Tapan, şirketlerin buyuk bir yuk olduğunun altını çizdi. Özellikle İGDAŞ’a dikkat çeken Tapan, bazı şirketlerin zarar ettiğini bazı şirketlerin de özelleştirilmek için parlatıldığını ve yukunun de vergilerle vatandaşa yansıtıldığını söyledi.
“İBB 2014 yılı faaliyet raporuna göre toplam giderler 9.1 milyar TL’dir" diyen Tapan, “ İETT ve İSKİ’nin toplam harcamaları ise 6 milyar TL’dir. Söz konusu 26 şirketin toplam giderleri 15.milyar TL. İstanbul’un 39 ilçe belediyelerinin toplam 2014 harcaması ise 9 milyar TL. İBB 26 şirketinin toplam karı 500 milyon TL’dir. Burada dikkat çeken ise 275 milyon TL ile İGDAŞ’ın karlılık oranıdır. İGDAŞ karlılık durumu açısından 2014 yılı sonu itibari ile TÜPRAŞ PETKİM gibi dev şirketlerin yer aldığı 9445 enerji şirketleri arasında 18. olmayı başarmıştır. İGDAŞ’ın özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle karlılık oranının yuksek olması yönunde bir çaba var. İBB iştiraki olan şirketler İBB’ye göre daha buyuk harcamalar yapıyorlar. Bu da maliyetleri arttırıyor ve açık vergilerle kapatılmaya çalışılıyor" diye konuştu.
SAVURGANLIK VİCDAN SIZLATIYOR
İBB harcamalarında göze batan diğer bir noktanın da daire başkanlıklarının planlanan ve gerçekleşen harcamalarını karşılaştırınca ortaya çıktığını kaydeden Tapan, “Örneğin; 2014 yılı için park bahçe için 424 milyon TL planlanırken yılsonu 675 milyonu gerçekleşmiştir. Deprem için planlanan rakam ise 35 milyon iken yılsonunda yalnız 7 milyon harcanmıştır. Elektrik direğine 'moduler saksı’ için 20 milyon 'duvar bahçe’ için 15 milyon toplam 35 milyon harcama yapılmıştır. Oysa İstanbul’un trafikten depreme ve sosyal yaşama kadar birçok sorunu varken bu kadar yuksek paranın böyle savurganca harcanması insanın vicdanını sızlatıyor" şeklinde konuştu.
Belediyelerin dış borcunun arttığını ve borç yukunun altında kalan belediyelerin giderek çıkmaza girdiğini de ifade eden Tapan, “Devletin halka verdiği vergi salma anlayışı belediyelerdeki borçlanma anlayışını da doğruluyor. Yolsuzluk, yandaşlara peşkeş ve ihale ile beslemeler bir yana; en temel belediye hizmetleri bile yabancı kaynaklı borç faizleri ile yapılıyor. Söz konusu yuk hazine uzerinden halkın sırtına vergi ve zam olarak biniyor" dedi. 365/Aykut Kaya