Özel Elit Gençler Koleji Genel Müdür Yardımcısı İpet Mutlu, 4+4+4 yeni eğitim sistemi, dershanelerin kapatılması ve kurum olarak çalışmaları hakkında Gazete365’e konuştu. 4+4+4 eğitim sistemine kısa sürede entegre olduklarını belirten Mutlu, etüt dersleri ve yabancı dil kurslarıyla da dershane gereksinimini ortadan kaldırdıklarını söyledi. Yeni eğitim sistemindeki tehlikelere dikkat çeken Mutlu, dershanelerin kapatılması kararını da doğru uygulandığı takdirde onayladığını söyledi.
4+4+4’TE SORUN SADECE YAŞ DEĞİL
Yeni eğitim sistemiyle ilgili gerekli alt yapıyı kısa sürede tamamladıklarını söyleyen Mutlu, özel okulların sisteme daha kolay adapte olabileceklerini kaydetti. Yeni eğitim sisteminde tartışılan yaş problemine de değinen Mutlu,“ Bu kadar kopan tantana sadece 5.5 -6 yaş için miydi? Herkes buna kitlendi ama aslında daha önemli sorunlar var. Artık 12 yılın sonunda tek diploma veriliyor. Eskisi gibi öğrenci ilkokulu bitirdiğinde ayrı, lisede ayrı diploma almıyor. Bu nedenle de 12 yılı zorunlu olarak tamamlaması gerekiyor ki, diğer yılları boşa gitmesin. Ayrıca 18 yaşını geçtiği andan itibaren eğitim dışı kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Yani öğrenci 12 yıllık eğitim süreci boyunca belirli aralıklarla sınıfta kalırsa, eğitim engeline takılmış olacak. Bence sadece yaş olayına odaklanmaktan ziyade sistemdeki bu noktalara da dikkat edilmesinde fayda var” dedi.
DERSHANELERİ BU EĞİTİM SİSTEMİ DOĞURDU
Dershanelerin kapatılmasının çok doğru ve yerinde bir karar olduğunu ifade eden Mutlu, “ Dünyanın birçok yerinde, ülkemizde olduğu gibi lise ve üniversiteye girmek için sınav sistemi olmadığı için dershanelere de ihtiyaç duyulmuyor. Bu karar, sağlıklı bir şekilde uygulanmadığı, sistem düzenli bir şekilde işlemediği takdirde, dershanecilik isim değiştirerek devam edecektir. Zaten dershaneciliği bu eğitim sistemi doğurdu. Dolayısıyla eğitimdeki bu yaklaşım, bu anlayışla ve mevcut sistemle etkili bir değişim olmaz” şeklinde konuştu.
Dershanelerin kapatılmasından sonraki süreci de değerlendiren Mutlu, “Binası büyük, köklü ve daha çok öğrencisi olan dershaneler özel okullara çevrilecek. Diğerleri ise kapanacak veya farklı kurumlarla birleşerek özel bir okul oluşturacaklar. Kolejlerde aranan kriterler, mevcut kurumların hiçbirinde yok. Bu yüzden bence ufak toleranslar da tanınacaktır. Çünkü dershanecilik büyük bir pazar ve istihdam açısından da çok önemli” diye konuştu.
EĞİTİM KALİTEMİZ DERSHANE İHTİYACINI GİDERİYOR
Öğrencilere dershaneye gerek duymayacak şekilde eğitim verdiklerinin altını çizen Mutlu, şöyle konuştu: “Hafta içi ve hafta sonu verdiğimiz etütler ve yabancı dil kurslarımızla öğrencilerimizin konu tekrarı yapmasını ve varsa eksiklerini tamamlamasını sağlıyoruz. Dil kurslarımızla ise amacımız, kurumumuzun yabancı dildeki kalitesini ispatlamak. Ayrıca okulumuzda ‘dil pasaportu’ dediğimiz çalışmayı uyguluyoruz. Biz, anaokulundan itibaren yabancı dil seviyesini ölçen Türkiye’de 3. okuluz. Öğrencilerimiz sınavlardan aldıkları puanlarla dil pasaportlarını oluşturuyorlar. Çünkü yakın zamanda insanlar yurt dışına çıkmak istediklerinde ne ölçüde yabancı dil bildiklerini ispatlamak zorunda kalacaklar.”