İşverenler, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle işyerlerinde bir kişi dahi çalıştırsa 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği (İSG) kanunu kapsamında, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda. Kafalara takılan soruların cevabını ise, Analitik Yaşam Grubu OSGB ( Ortak sağlık güvenlik birimi ) Başkanı Ali Yücel Güler verdi.
İşverenlerin, özellikle çoğu az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren küçük esnafın kafasının karışık olduğunu belirten Analitik Yaşam Grubu OSGB ( Ortak sağlık güvenlik birimi ) Başkanı Ali Yücel Güler, her tehlike sınıfında faaliyet gösteren işverenleri ilgilendiren güncel bilgileri paylaştı. Evimize dönerken alışveriş yaptığımız kasap, manav ve tüm esnaf dostlarımızdan gelen yoğun sorular karşısında anlaşılıyor ki 1 Temmuz 2016 tarihinde kapsamı genişleyen 6331 sayılı İş sağlığı ve iş güvenliği kanununun zorunlulukları ile ilgili bir panik ve karmaşa hali mevcut. Bunun sebebi mevzuatın doğru ve anlaşılır bir şekilde aktarılamıyor olması.
Soru - cevap şeklinde ilerleyecek olursak; Benim işyerimde bir SGK'lı personel çalışıyor işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda mıyım?
- Evet , bir personel dahi çalıştırsanız 'işveren sorumluluğu'' taşıyorsunuz.6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası kapsamındasınız. Bu kapsamda bulunan iş yerlerinden 10 ve daha az işçi çalıştıranların kendileri iş güvenliği belgesi alırsa iş yeri hekimi çalıştırmasına gerek kalmayacak. Benim işyerimde risk yok. Neden işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmalıyım ki ? - Risk değerlendirmesinin kriterleri vardır. Bu değerlendirme iş güvenliği uzmanları tarafından belirlenir. Şimdi kötü anılarımızı hatırlayarak konuyu örneklendirelim.
‘Kasap Nuri usta kaç kez elinizi kesip acil servise kanlar içinde gittiniz? Hem işinizi kolayca yapabileceğiniz hem de ekmek parası kazandığınız elinizi koruyacak Çelik eldivenlerden edindiniz mi ?Kebaplarını severek yediğimiz Abdullah usta baca temizliğini yaptırdınız mı ? 'Yapılmayan baca temizliklerinden çıkan yangınlarda kendinizi, çalışanlarınızı ve komşularınızı tehlikeye atarsınız.
Örnekler çoğaltılabilir fakat şunu bilmek gerekir ki risk yaşamın her alanında vardır. İşyeri hekimi ise sizin ve çalışanınızın mesleki hastalıklar açısından sağlık gözetimini sağlayacaktır; İş hayatında kolektif çalışmanın önemini küçük işletmelerde de gözetmek gerekir; sürekli hasta olan bir personelden verim alınamaz ve görünmeyen maliyet olarak yine işveren olarak sizin cebinizden çıkar. Önlem almanın maliyeti daha düşüktür! ‘ Atalarımızın da dediği gibi; bir gram tedbir, bir kilo çareden iyidir.’
Benim iş yerime kim bilir ne zaman denetime gelirler..bir süre daha ertelesem ne olur ki?
- Evet yeni kapsamla birlikte Türkiye genelinde 700 bin işyerini müfettiş göndererek denetlemek mümkün olmayacağı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İSG Katip sisteminde, internet üzerinden görevlendirme yapan ve yapmayan iş yerlerini denetleyebilecek ve buna istinaden İş güvenliği uzmanı görevlendirilmemesi hâlinde her ay için 6.511 TL İş yeri hekimi görevlendirilmemesi hâlinde her ay için 6.511 TL ceza uygulayabilecek. Yani bizzat iş yerinize müfettiş gelmesi gerekmiyor. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın önemini anladım.
Bunun maliyetlerini Nasıl karşılayacağım? Maaşları çok yüksek olmuyor mu?
- Evet, haklısınız nitelikli hizmet üreten işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının maaşları küçük işletmeler için karşılanabilir seviyede değil. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilendirmiş olduğu Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden çalışan sayınıza göre belirlenmiş süreler kadar hizmet alarak maliyetlerinizi düşürebilir , fatura karşılığı aldığınız hizmeti gelir vergisinden düşebilirsiniz. Yine bu konuda esnafa destek olmak adına 1 - 10 arası işçi çalıştıran işyerleri için devlet belli oranda geri ödeme yapacağını duyurmuştur.
Sosyal Sorumluluk Projesi...
En sık sorulan sorular üzerinden konuyu değerlendiren Ali Yücel Güler konunun sosyal sorumluluk kapsamında değerlendirilmesini arzu ettiğini de ekleyerek 'Malesef ülkemiz iş kazaları liginde ilk üçte yer almaktadır. Son yıllarda Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımızın önemli çabaları ile bu oranlarda düşüşler yaşansa da yeterli değildir. Her şeyi devletten bekleyemeyiz. Bu bağlamda Sivil Toplum Kuruluşları ve sahne sanatlarının gücüyle sosyal farkındalık yaratacak projeler geliştirilmeli ve desteklenmelidir. Yaşamın her alanında risk var . Bunları küçük ve büyük diye ayırmak büyük hata olur. Analitik düşünme ve yaşama kültürünü bu topraklarda yerleştirmek zorundayız! Analitik Yaşam Grubu olarak iş ve trafik kazalarına dikkat çeken ve dünyada bir ilke imza atan Sanat yönetmeni Zahrettin Çelik'in yazıp yönettiği Şevket Çoruh ve Vatan Şaşmaz'ın sanat danışmanlığını yaptığı 'Kazasız Kul Olmaz' adlı eğitsel tiyatro oyununa proje danışmanlığını üstlenmemiz, yukarıdaki hata zincirlerini bertaraf etmek adına olumlu ve teşvik edici bir örnek olsun isterim. Çünkü iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda hizmet veriyoruz ; odak noktamız insan , sadece ticari kaygılarla hareket edemeyiz !. İnsan sağlığı ve çalışma güvenliği daha mı değersiz? Bu soruyu hepimizin sorması gerekiyor. Yaşam hakkı kutsaldır ; sağlıklı ve güvende yaşam hakkı iki kere kutsaldır! ' dedi
Öneri etiketler: osgb, vatan şaşmaz, zahrettin çelik, analitik yaşam grubu, ali yücel güler, iş sağlığı ve güvenliği...
YORUMLAR