Eski adıyla İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD), yeni adıyla İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD)’nin Başkanı Mehmet Mert, Gazete 365’e özel bir ziyaret gerçekleştirdi. İGD Başkanı Mehmet Mert, sohbet havasında geçen ziyarette; gazetecilik ile gazeteciliğin günümüzdeki yeri, İYGAD’ın İGD’ye dönüşümü ve İGD’nin hedefleri üzerine açıklamalarda bulundu.
Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Aykut Kaya’ya konuşan Başkan Mehmet Mert, İGD ismiyle derneğin daha da başarılı işlere imza atacağını söyledi. Gazete 365’in de üyesi olduğu İGD’ye Engin Köklüçınar gibi usta isimlerle birlikte çok sayıda yeni katılım olduğunu belirten Başkan Mert, derneğin tüzük kongresine gitmesini ve ‘yerel’ kelimesinin kaldırılmasını eleştirenlere de cevap verdi.
İYGAD NEDEN İGD OLDU?
İYGAD’ın kuruluşundan söze girerek, isim değişikliği ile ilgili gerekçelerini sıralayan Başkan Mert, “Ben İYGAD’ın kurucu başkan yardımcısıyım. 2002’de biz derneği kurarken, İstanbul Gazeteciler Derneği adını almak için çok uğraştık. O zamanki kurucu arkadaşlarımız; Tülay Kaynarca, Yavuz Kaynarca ve Dilek Onur ile biz bu ismi alamadık. Mecburen İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği aldık. Ama bunun doğru olmadığını düşündük. Çünkü siz örneğin; Kayseri’de bir dernek kurarsanız, Kayseri Gazeteciler Derneği diye kurarsınız. ‘Yerel’ ifadesi kullanmazsınız, gerek de yoktur. Türkiye’de araştırın hiçbir ilde yoktur. Kayseri Gazeteciler Derneği zaten oranın yerel gazetecileri demektir. İstanbul için de bu aynı. İstanbul Gazeteciler Derneği demek İstanbul’un gazetecilerini, yani bir anlamda zaten yerelliği ifade eder. Bizi eleştiren arkadaşlarımız bu mantıkla baksın. Biz ‘yerel’ kavramını hiçbir şekilde yok etmedik. Bilakis daha da büyüttük ve büyüteceğiz. Derneğimiz artık bu ismiyle İstanbul’un tamamına, daha iyi hizmet götürecek. ‘Yerel’ ibaresinden maalesef rahatsızlık duyanlar vardı, bunlar da aramıza gelecek, büyüyeceğiz ve Basın İlan Kurumu’ndan da destek isteyebileceğiz. Derneğimiz daha ivme kazanacak ve daha büyük işlere, örnek organizasyonlara imza atacağız. Bunun için böyle bir adım atma kararı aldık” diye konuştu.
GAZETECİLİĞİ BİTİREN; TİCARETE BULAŞMAKTIR
Konuşmasında; gazeteciliğin son zamanlarda iyi bir noktaya gitmediğini de belirten Başkan Mert, İstanbul’un ilçelerinde kurumsal yayın yapan kuruluş noktasında ciddi eksiklikler olduğunu söyledi. İnsanların bedel ödemeden haber alma, gazetecinin ise para kazanma gayesi gütmeden haber yapma özgürlüğü olması gerektiğini ifade eden Başkan Mert, “Ülkemizde medyanın bu noktaya gelmesinin birinci sebebi; holdingleşmedir. Medya kuruluşu sahiplerinin ihale alması, ticarete bulaşmasıdır. Bu holdingleşme, tüccarlaşma durumu 80’lerden sonra başlamıştır. Maalesef gazeteci olmayan kişiler gazetecilik yapmaktadır. Gazeteciliği, gazeteci olan insanlar yapmalı ve bunu da kurumsal bir yapı ve ekip ile istikrarlı bir şekilde sürdürmek gerekir” şeklinde konuştu. >365/Haber Merkezi
YORUMLAR