Kadına artan şiddeti protesto ettiler

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Kadın Kolu Üyeleri, son dönemde gittikçe artan kadına yönelik şiddeti ve kadınların kurban gittiği cinayetleri Taksim Meydanı’nda düzenledikleri oturma eylemi ve basın açıklamasıyla protesto etti.

Kadına artan şiddeti protesto ettiler

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Kadın Kolu Üyeleri, son dönemde gittikçe artan kadına yönelik şiddeti ve kadınların kurban gittiği cinayetleri Taksim Meydanı’nda düzenledikleri oturma eylemi ve basın açıklamasıyla protesto etti.

Kadına artan şiddeti protesto ettiler
04 Ağustos 2012 - 14:28
Reklam

Taksim Meydanı’nda üzerinde eşleri tarafından öldürülmüş kadınların fotoğraflarının yer aldığı “Bu Vahşet İnsanlık Suçudur – Fatma Şahin Bakansın, Bakacaksın” yazılı pankart açan CHP’li kadınlar meydanda oturma eylemi yaptı, ellerindeki dövizlerle “Kadına Şiddete Hayır”, “İnadına İsyan, İnadına Özgürlük”, “Kadınız Anayız Şiddete Karşıyız” sloganları attı.

Protesto eylemine, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, CHP PM Üyesi Benan Baykal, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul İl Saymanı Ümran Köksüz ve ilçelerden gelen çok sayıda kadın katıldı.

CHP’li kadınlar adına basın açıklamasını ise CHP İstanbul İl Kadın Kolu Başkanı Yüksel Çavuşoğlu yaptı. AKP hükümetinin son 7 yılında 4 bin 200 kadının hayatını kaybettiğine ve Türkiye’de her üç kadından birinin şiddet görmekte olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu açıklamasında, “Yeni yasal düzenlemeler, evet yapıldı. Fakat bunların kâğıt üzerinde durduğunu ve uygulamada çok ciddi sorunlar olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda genç bir kadının eşi tarafından öldüresiye şiddet görmesiyle bu aksaklıklar bir kez daha gün yüzüne çıktı. Yaşadığı şiddete karşı var gücüyle mücadele eden bu kadın devlete başvurmuş ve koruma talep etmiştir. Buna rağmen yeterli önlemler alınmadığı için şiddet görmüştür” ifadelerine yer verdi.

Benzer örneklerin çokluğuna dikkat çeken CHP İstanbul İl Kadın Kolu Başkanı Yüksel Çavuşoğlu, “Birçok kadın yaşadıkları şiddetten kurtulmak için mücadele veriyor. Ağır travma altında, korku ve gelecek kaygısı ile başvurdukları devletin güvenlik görevlilerinden aldıkları cevap: “şikayetçi olsan da olmasan da aynı eve gideceksin”, “evlilikte olur böyle şeyler”, “haydi kızım evine git biz onun kulağını çekeriz” gibi kadını korumak ve güçlendirmek bir yana onları çaresizliğe hatta ölüme sürükleyen sözler olabiliyor. Bunlar kadınları çıkmaza sürüklüyor. Evlerine dönüp şiddeti kabulleniyorlar ve canlarından oluyorlar” dedi.

Türkiye’de şu an 35 ilde kadın sığınma evi bulunmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Kadın sığınma evlerinin niceliklerinin artması kadar niteliklerinin de düzeltilmesi ivedilikle gerekmektedir. Kadınların ve çocukların şiddetin yaralarını sarabilecekleri alanlara dönüştürülmelidir. Şiddet gören kadınların yeni bir yaşam kurmaları maddi destek almadan neredeyse imkânsızdır. Devlet hem meslek edinmelerine yardımcı olmak hem de bu süreçte maddi olarak destek sağlamalıdır aksi bir uygulama önce kadını ekonomik sıkıntıya sonra da şiddet gördüğü eve sürükler” diye konuştu.

Kadınların erkek şiddetine karşı birlik olması ve yaşanan haksızlıklara karşı ses çıkarması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu şiddet ancak cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kalkması ile son bulabilir. Devletin şiddetle mücadele için attığı olumlu olan bazı adımları görmüyor değiliz fakat kadını ikinci sınıf vatandaş gören zihniyet ortadan kalkmadıkça bu şiddetin önüne geçilemez. Cinsiyetçi sözleri kendine şiar edinmiş Polis Akademisi Başkanı’na itirazımız da bundandır, “kadın erkek eşit değildir” diyen Başbakan’a da. 4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarının erken evlendirilmesi, “kadınlara yönelik meslek” söylemiyle kadınların esnek ve düşük ücretli iş alanlarına kaydırılması konusundaki endişelerimiz de. Biz bugün CHP kadınlar olarak haykırıyoruz; kadına yönelik şiddete karşı mücadelede tüm gücümüzle biz de varız ve bu konunun takipçisi olacağız. Şiddetsiz bir hayat kurma hakkımızı kimsenin ihlal etmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.