Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü seminer salonunda gerçekleşen törene; Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bahçelievler Belediyesi Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç, Afete Hazırlık Eğitim Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Afete Hazırlık Eğitim Birimi Eğitici Eğitmeni Jeofizik Yük. Müh. Seyhun Püskülcü, Belediye Fen işleri Müdürü Nesim Altınmakas ile Arama Kurtarma Birliği ekibi ve Afete Hazırlık Eğitim Birimi çalışanları katıldı.
Eğitimleri başarıyla tamamlayan 14 eğitmene sertifikalarını Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Afete Hazırlık Eğitim Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Afete Hazırlık Eğitim Birimi Eğitici Eğitmeni Jeofizik Yük. Müh. Seyhun Püskülcü takdim etti.
10 AY BOYUNCA EĞİTİM ALDILAR
Tören öncesinde Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Müzesini ziyaret eden AKB ekibine Dr. Tahsin Tahaoğlu tarafından müze hakkında bilgi verildi. Ziyarette ayrıca, afete hazırlık eğitimleri ile ilgili karşılıklı işbirlikleri konuşuldu ve son zamanlarda meydana gelen depremler hakkında bilgi alındı.
Geçtiğimiz mayıs ayında Bahçelievler Belediyesi Atsushi Miyazaki Trafik Eğitim ve Sivil Savunma Parkında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Eğitim Birimi uzmanlarınca verilen eğitmen eğitiminden sonra, Bahçelievler Belediyesi eğitmen adayları 10 aylık bir süreçte çeşitli kurum ve kuruluşlarda yaklaşık Bin 800 kişiye ulaşarak eğitmen olmaya hak kazandılar.
FAALİYETLER 2000 YILINDAN BERİ DEVAM EDİYOR
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı ile tüm bilgi ve deneyimini Türk halkıyla paylaşmak, depremden korunma kültürünün ve bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla, 2000 yılından itibaren faaliyetlerini sürdürüyor.
Afete Hazırlık Eğitim Birimi bünyesinde geliştirilen afet eğitim programlarının, mevcut kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ile çeşitli inisiyatif gruplarındaki gönüllü ve görevli afete hazırlık eğitmenleri tarafından yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Diğer yandan, Afete Hazırlık Eğitim Birimi DEPREMPARK simülasyon merkezinde her hafta yaklaşık 250 öğrenciye eğitim verilirken, gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı ile de tüm Türkiye’de eğitimler verilerek, yılda yaklaşık 10 bin kişiye ulaşılıyor.
BAHÇELİEVLER ARAMA KURTARMA BİRLİĞİ (AKB)
Bahçelievler Belediyesi Arama Kurtarma Birliği 36’sı işçi ve memur personel, 25’i ise gönüllü sivil vatandaşlardan olmak üzere 1999 Marmara depremi sonrasında kamu-sivil karma bir ekip olarak kurulmuş, 2004 yılından günümüze ise faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.
Zaman içerisinde çeşitli projeler kapsamında yaklaşık 110 Bin kişiye afet, arama-kurtarma, hafif arama-kurtarma ve yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması (YOTA) eğitimi veren ekipte ayrıca 7 kişiden oluşan sualtı arama-kurtarma timi de bulunuyor.
YORUMLAR