Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, “Konut kredilerinde faizlerin düşmesi nedeniyle önceden kredi kullanan tüketicilerin mağduriyetleri ve çözümü” başlıklı yazılı bir basın açıklama yaptı. Bankaların konut kredilerinde faiz indirimine gitmesinin ardından daha önce kredi kullanan vatandaşların şikayetlerinin arttığını belirten Başkan Aziz Koçal, yaptığı yazılı açıklamada; vatandaşların hakkını araması noktasındaki yol haritasını çizdi. 365/Haber Merkezi
İşte TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal’ın basın açıklamasının tamamı:
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE
KONUT KREDİLERİNDE FAİZLERİN DÜŞMESİ NEDENİYLE ÖNCEDEN KREDİ KULLANAN TÜKETİCİLERİN MAĞDURİYETLERİ VEÇÖZÜMÜ
Son haftalarda, bankalar konut kredisi faizlerini en düşüğü yüzde 0,80 olmak üzere yüzde 1’in altına çekmiştir. Bu uygulama yeni kredi kullanacakları sevindirmiş, uygulama öncesi kredi kullananları ise üzmüştür. Bilindiği üzere indirimli faiz uygulaması öncesi faizler yüzde 1’in üzerinde uygulanıyordu.
Konut kredilerinde uygulanan faiz indirimi nedeniyle önceden kredi kullanan tüketiciler mağdur olmuştur. Mağdur olan tüketiciler kredi kullandığı bankalarına giderek, kredi faizlerinin düşürülmesini talep etseler de, bazı bankalar kabul etmemiştir. Bu nedenle derneğimize gelen şikâyetler nedeniyle aşağıdaki açıklamaların yapılması zaruriyeti doğmuştur.
FAİZLERDE İNDİRİM
Bilindiği üzere; sözleşmede belirtilmek üzere konut finansmanına yönelik kredilerde, sabit faiz oranlı veya değişken faiz oranlı olmak üzere iki türlü faiz sistemi uygulanmaktadır. Değişken faiz oranlı uygulanan kredilerde sorun yoktur. Onlarda indirim uygulanmaktadır. Sorun sabit faiz oranlı kredilerde yaşanmaktadır. Bu tür kredilerde 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanun’un Konut finansmanı faiz oranlarını belirleyen 36.cı maddesinde “faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez” hükmü yer almaktadır. Görüldüğü üzere, her iki tarafın rızası aranmaktadır. Kanun koyucunun Bu hükmü; aslında bankalarda zaman zaman yükselen faiz oranları karşısında tüketicinin mağdur olmaması için tüketiciyi koruyan bir hüküm olarak koyduğu kanaatindeyiz.
SABİT ORANLI KONUT KREDİSİ KULLANAN TÜKETİCİLERİN YAPMASI GEREKENLER
*Konut kredilerinde uygulan indirimli faiz uygulaması öncesi kredi kullanan tüketiciler; bir yazı ile kredi kullandıkları bankaya müracaat ederek, kredilerinin yeniden yapılanmasını talep edebilirler. Bu talepleri bazı bankalar olumlu karşılamakla birlikte birçok banka ret vermektedir. Ret cevabı tüketici tarafından gerekçeli ve yazılı olarak bankadan alınmalı.
*Yapılandırmanın ret edildiği yazı ve talep dilekçesi ile birlikte konut kredisi kullanan tüketici tüketici mahkemelerine dava açabilirler. Hukuk mahkemelerinde hiçbir davanın kesin kazınılması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak; 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun amacını açıklayan birinci madde de “kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici….. önlemleri almak……….”hükümleri yer almaktadır. Görüldüğü üzere Kanunun esas amacı tüketicinin korunması ve ekonomik zararlarının tazmin edici önlemlerinin alınmasından bahsetmektedir.
Bu ve benzeri hükümler ileri sürülerek açılacak davalarda tüketici lehine kararlar çıkacağını ümit ediyoruz.
*Bir örnek verecek olursak, 100 bin TL iki yıl vadeli kullanılan bir konut kredisinde eski faiz oranı 1,23 yeni faiz oranının 0,82 olduğunu düşünürsek faiz oranları karşılaştırmasında 5.500,00 Tl fark çıkmaktadır. Yine 100 bin Tl on yıllık bir kredi kullanılmasında ise eski oran 1,25 yeni oran 0,95 üzerinden hesaplama yapar isek fark 25.500,00 Tl dir. Dolayısı ile Tüketici mahkemesinde dava açmaya değer bir tutarların olduğunu görüyoruz.
BAŞKA BANKALARDAN KREDİ KULLANILARAK KAPATMA
*Tüketiciler bir başka banka ile yeni oran üzerinden anlaşma yaparak önce kullandığı bankaya olan kredinin kalan ana parasını kapatma yoluna giderek, yeni bankaya borçlanma yolunu da seçebilirler. Böyle durumda ise Tüketicilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus, kredi hesabı kapanacak olan bankanın talep edeceği erken ödeme tazminatıdır.
*Tüketici erken kapama yolunu seçmiş ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 37/2 maddesi erken ödeme tazminatını “Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde bir, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez.” Şeklinde belirlemiştir. Tüketicilerin erken kapama yaparken ödeyecekleri tutar ve kalan vade yi dikkate alarak yukarıdaki oranların uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.
Sonuç olarak Bankalara çağrımız; ülkemizin içinde bulunduğu hassas durumlarında dikkate alınması suretiyle, bankaların tüketici lehine olan bir gelişmeyi göz ardı etmeyerek tüketicilerden gelecek olan yeniden yapılanma taleplerini karşılamaları dır.
Konut finansmanı kredisi kullanan tüketicilerin yukarıda yaptığımız açıklamalar dahilinde hareket etmeleri kendi menfaatleri gereği olup, geniş bilgi almak isteyenler şubemize müracaat edebilirler.
Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Genel Başkan Yardımcısı ve
Bağcılar Şube başkanı
Aziz Koçal
YORUMLAR