Yeni kurulan Bağcılar Bayburtlular Derneği, Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı dolayısıyla “Kurtuluş Gecesi” tertipledi. Bağcılar Kültür Merkezi’nde yapılan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından okunan Kur-an’ı Kerim ile devam etti.
Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Murat Erarslan’ın derneğin faaliyetlerine ve önümüzdeki sürece ilişkin açıklamalarından sonra, Bayburt Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan Okumuş söz aldı. Okumuş, Bayburt’un Ermeni işgalini, yaşanmış örnekle anlattı.
“KURTULUŞ GECELERİ GEREKSİZ”
Bayburt Kop Şehitleri ve savaş günlerinin anlatımı için davetli olan tarihçi Tacettin Kayoğlu da, kurtuluştan ziyade 1919 Hart İsyanı olarak bilenen, eski adı Hart olan olan Aydıntepe ilçesindeki ayaklanmaları anlattı. Kurtuluş kutlamalarını anlamsız bulduğunu söyleyen Kayaoğlu kutlamaları, kelime karşılığı; dinleyenleri etkilemek veya heyecanlandırmak amacıyla yapılan abartılı anlatım olan “hamaset” kelimesiyle nitelendirdi. Bu tür programlardan duyduğu rahatsızlığı dile getiren tarihçi Kayaoğlu, “Bana, ‘Ermeni diasporanın adamı’ diyorlar. Eğer ben, Ermeni diasporanın adamı olsaydım, şimdi zengin olurdum. Vatikan’da çalışmalar yaptım” ifadelerini kullandığı iddia edildi.
HAMASET DEĞİL, BU BİR ŞEREF DESTANI
Tarihçi Kayaoğlu’nun ardından kürsüye gelen, MHP Eski Genel Sekreter Yardımcısı Araştırmacı-Yazar Naci Memiş ise, Bayburt’un işgalindeki yaşan süreci anlattı.
Bayburtlu kadınların mücadeledeki önemine değinen Naci Memiş, “Bayburt’ta 1974’deki Kıbrıs çıkartmasında nişan yüzüklerini veren genç kızların, gelinlerin büyük neneleri de Bayburt Ermeni işgalinde iken, Ermenilerle yüz yüze gelmemek için 70 metrelik kuyulara Firdevs cennetine atlar gibi atlamışlar. Onlar 70 metrelik su kuyularında can verirken, melekler yedinci kat semada onların şeref destanını okuyordu. Biz Bayburt kadını denince, bunu anlıyoruz. Kurtuluş deyince, bunu anlıyoruz. Bu vesile ile Bayburt kadını selamlıyorum ve eğer bu gerçekleri, kahramanlıkları anlatmak, bunları unutturmamak, hatırlatmak, hamasetse ben bunun hamasetini yapıyorum” diyerek tarihçi Kayoğlu’nun konuşmalarına atıfta bulundu.
TARİHÇİ KAYAOĞLU, SALONU TERK ETTİ
“Düşman işgalinden kurtuluş kutlamaları ve kurtuluş kelimesinden, ancak Ermeniler ve onun işbirlikçileri rahatsızlık duyar” diyerek tepki gösteren Memiş’i salondaki davetliler ayağa kalkarak uzun süre alkışladı. İddiaya göre, tepkilerden rahatsızlık duyan tarihçi Kayaoğlu, salonu terk etti.
Kurtuluş mücadelesi ve Ermeni işgalini anlatarak salonda büyük bir coşku yaratan ve tarihçi Kayaoğlu’na cevaben konuşma yapan Memiş, “Yaşasın kurtuluş mücadelemiz, yaşasın kurtuluş” diyerek sözlerini tamamladı.