Muhtar Selami Aykut Bakan’a seslendi

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Selami Aykut, yaptığı yazılı açıklamayla Maliye Bakanı’na çağrıda bulundu.

Muhtar Selami Aykut Bakan’a seslendi

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Selami Aykut, yaptığı yazılı açıklamayla Maliye Bakanı’na çağrıda bulundu.

Muhtar Selami Aykut Bakan’a seslendi
06 Ekim 2015 - 11:57
Reklam

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı ve Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahallesi Muhtarı Selami Aykut, 5490 sayılı adrese dayalı kayıt sistemi yasasına tepki göstermeye devam ediyor. Geçtiğimiz gunlerde postacıların evrakları muhtarlığa bıraktığını ve vatandaşların bilgilerinin kendilerinde olmadığı için sorun yaşadıklarını söyleyen Muhtar Aykut, şimdi de Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Vatandaşlara hiçbir işlem için muhtarlığa gitmemesi gerektiğinin söylendiğini ama her defasında sorunluluğun ve vatandaşlarla karşı karşıya gelmenin muhtarlara bırakıldığını söyleyen Aykut, vergi daireleri tarafından yapılan iş yeri yollamalarında yaşanan sorunlara tepki gösterdi.

Muhtar kayıt tutamaz diye yasa çıkarıldığını ama resmi evraklara onay almak için muhtarlıklara gönderildiğini vurgulayan Aykut, “Kayıt tutmayan, mahallesindeki kayıtlı vatandaşı tanımayan muhtar evraklara nasıl muhur yapsın? 5490 adrese dayalı sisteme göre kayıt tutmayan muhtar mahallesinde oturup oturmadığını bilmediği kişiye nasıl onay versin. Muhtar vatandaşın kaydını tutmalı ki, mahallede yaşayan kişileri ileriki zaman içerisinde yanlış tebliğ yapılmış evrakların sahiplerine bilgi verme imkânı olsun. Maliye Bakanlığı’nın bu durumdan mağdur olan muhtarlarımıza sahip çıkmasını arzuluyoruz. Maliye Bakanlığı muhtara ve halka sahip çıkmalı" ifadelerini kullandı.

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Başkanı Selami Aykut yaptığı yazı açıklamanın tamamı:
MALİYE BAKANLIĞI MUHTARA VE HALKA SAHİP ÇIKMALI
5490 adrese dayalı kayıt sistemi çıktıktan sonra adres kayıtlarını vatandaşın beyanı ve kira kontratı ile nufus mudurluklerinden yapıyorlar ve vatandaşa muhtara gitmene gerek yok diyorlar. Muhtarlar olarak mahalleye kimin kaydı yapılıyor kimin kaydı siliniyor bilemiyoruz.

Vergi dairesindeki memurlar vatandaşın adresini gidip tespit edip veya etmeden muhtarlıklara gelip TC sorgulama yaptırmak istiyor ve daha sonra Muhtar onayı almak istiyorlar. Vergi Dairesi, Resmi daireler, bankalar ve avukatlar mernis sistemine girerek vatandaşın butun bilgilerini görebiliyorlar.
Memurun bizzat adrese gidip vatandaşın orda oturduğunu tespit etmesi gerekiyor, ama adrese gitmek yerine evrağı gidip görmuş gibi muhtarlığa evrağı muhurletmek istiyorlar. Ayrıca işyerlerinin yoklamalarında bile muhtarlıklara gelip onay istiyorlar, işyeri kayıtları muhtarlıklar tarafından tutulmuyor ki o işyerinin adreste olup olmadığını muhtarlıklar bilemez.

Muhtar kayıt tutamaz diye yasa çıkarılıyor, daha sonra resmi evraklara onay almak için muhtarlıklara gönderiliyor. Halk Muhtara gelerek bana kimse gelmedi veya benim işyerim faal durumda siz nasıl benim iş yerimde yokum diye evrağı onaylarsınız şeklinde bize tepki gösteriyor.
Paravan şirketlerin adresleri olmadığı halde varmış gibi vergi açılışı yapılıyor daha sonra da kapanış yapılıyor ve muhtarlardan bunun için onay alınıyor.

Kayıt tutmayan, mahallesindeki kayıtlı vatandaşı tanımayan muhtar evraklara nasıl muhur yapsın. 5490 adrese dayalı sisteme göre kayıt tutmayan muhtar mahallesinde oturup oturmadığını bilmediği kişiye nasıl onay versin. Muhtar vatandaşın kaydını tutmalı ki mahallede yaşayan kişileri ilerki zaman içerisinde yanlış tebliğ yapılmış evrakların sahiplerine bilgi verme imkânı olsun.

Maliye Bakanlığı’nın bu durumdan mağdur olan Muhtarlarımıza sahip çıkmasını arzuluyoruz. Maliye Bakanlığı Muhtara ve Halk'a sahip çıkmalı..

Selami AYKUT
İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Başkanı