Belediye sınırları içinde kalan muhtarlıkların kaldırılacağı iddialarına bazı vatandaşlar destek verirken bazı vatandaşlar da karşı çıktı. Kimi vatandaşlar işlerinin hızlanacağını belirterek muhtarlıkların kaldırılmasına olumlu bakarken kimi vatandaşlar da tam tersini savunarak, muhtarlıkların kaldırılmasına tepki gösterdi.
İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Selami Aykut, belediye sınırları içindeki muhtarlıkların kaldırılıp yetkilerinin belediye ve kaymakamlıklara devredilmesine tepki gösterdi. Muhtarlıkların bir simge ve kültür olduğunu belirten Aykut, “Muhtarlıklar dizayn edilip, yetkiler verilerek, halka çağdaş hizmet verilmesi yönünde bir çalışma olsaydı, daha güzel olurdu.” dedi.
İstanbul’da yaklaşık 934 Muhtarın yakın muhtar olduğunu ve bunların 151 ni köy muhtarlarının oluşturduğunu söyleyen Aykut, “Mahalle muhtarı halkına hizmet verme yönünde ilk basamaktır. Kaldırılması diye bir uygulama aklıma gelmemişti.” dedi.
'Mahalle muhtarlıklarını belediyelere endeksleyin, köy muhtarlarını özel idareye endeksleyin' yönünde taleplerinin olduğunu belirten Aykut, “Mahalle muhtarlıkları için, imarla ilgili, kaçak yapılarla ilgili diğer buna benzer şeylerle ilgili, bir yetkilenmeye gidilmiş olsaydı, çok güzel bir şey olurdu. Mahalle muhtarlıklarının kaldırılıp da dönüp belediyeye gidilmesi hizmetin verimli değil, akışı açısından zorluklar çekilmesi demektir.” diye konuştu.
Vatandaşların bu uygulamayla güçlük çekeceklerini ifade eden Aykut, “Vatandaş, her gün belediyeye gelip, yolları, suları, okulları, camileri ya da sokakları kaldırımları denetleyecek, alt yapıyı denetleyecek durumda değildir. Muhtar mahallesiyle ilgili, hizmetle ilgili aracıydı. Belediyeye olumsuzlukları aktarma adına ilk basamaktı, muhtarlar. Bu şekilde olmasını yadırgıyoruz.” dedi.
Vatandaşların işlemlerinin de yavaşlayacağını kaydeden Aykut, muhtarlığın bir simge bir kültür olduğunu kaydetti. Muhtarlıkların kaldırılmasının yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan dernek başkanı, muhtarlıkların dizayn edilip, yetkiler verilerek, halka çağdaş hizmet verilmesi yönünde bir çalışma yapılmasının daha güzel olacağını belirtti.
Mahalle muhtarlarının hizmetin akışında bir takipçi rolü üstlendiğini dile getiren Aykut, “Muhtarlar mahallede halkın takipçisi, insanların doğumundan ölümüne kadar olan bölümlerin de bir takipçiydi. Ümit ediyorum buna ilgili siyasi irade, bizim istediğimiz veya ona yakın bir uygulama yapar. Aksi taktirde kaos olur. Kalkmasını isteyen de olabilir, istemeyen de. Yasalarla donatılmış olsaydı, yetkiler verilmiş olsaydı daha güzel olurdu.”
Aykut, “Mahalle muhtarlıkları kaldırılıyormuş; Adalet Bakanlığı'nın haberi yok, hükümet sözcüsünün haberi yok, parti sözcüsünün haberi yok, İçişleri Bakanlığı'nın haberi yok. Birileri söylüyor sonra 3 adım ötede kendi söylediğini başkası ona söylüyor o da inanmaya başlıyor. Yok, böyle bir şey arkadaşlar. Partinin hiçbir kurumunda hükümetin hiçbir organında bu konuşulmuş değil, gündeme gelmiş değil.” dedi.
MUHTARLIKLAR KALKIYOR haberi için tıklayın