Bakırköy Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği “Bakırköy Belediyesi, Bakırköylüleri Yazarlarla Buluşturuyor” etkinliği kapsamında Gazeteci- Yazar Mustafa Mutlu, Bakırköy Belediyesi Yeşilköy Sanat Evi ve Kent Müzesi’nde imza günü ve söyleşiye katıldı.
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in de izlediği etkinlikte Gazeteci-Yazar Mustafa Mutlu, “Demokrasinin Neresindeyiz?” başlıklı sunumu ve söyleşisinin ardından “Ricam Etsem Saçımı Okşar mısınız?” ve “Sonra Hayat Yeniden Başlar” kitaplarını imzaladı.
TEMSİLDE ADALETSİZLİK YAŞANIYOR
Mustafa Mutlu söyleşisinde Ahmet Taner Kışlalı’nın demokrasinin olmazsa olmazlarından yola çıkarak, “Ahmet Taner Kışlalı hocamız demokrasinin olmazsa olmazı 7 kriterini belirlemiş. Bunlar sırasıyla oyların eşit ve özgür olması, siyasi partilere eşit koşullar, bağımsız yargı, laiklik, sivil toplum örgütleri( sendikalar ve üniversiteler), güçlü ekonomi, özgür medya. Oysa günümüzde bunların hiçbiri demokratik koşullarda değil. Oylar eşit değil. İstanbul’da bir milletvekilini 80 bin kişi seçerken düşük nüfuslu bir ilimizde 35 kişi milletvekili seçmektedir. Bu yüzden temsilde adaletsizlik yaşanıyor. Siyasi partiler eşit koşullarda yarışamıyor. Hazine yardımı için %7 baraj şartı yüzünden seçimlerde 4.5 milyon oyla %6.99 alan bir parti hazine yardımından yararlanamıyor. Oysa dünyada uygulandığı gibi her oya göre yardım miktarı belirlenmeli. Seçim barajı konduğu için %10’un altında alan bir parti mecliste temsil edilemiyor. Bu artık diktatörlükle yönetilen ülkelerde bile uygulanmıyor. Bağımsız yargı diyoruz ama maalesef yargı siyasi iktidardan etkileniyor. Eski Kara Kuvvetleri Komutanın bir sözü üzerine 300 muvazzaf subay şu anda içeride. Ama işin kötü tarafı eski komutanı mahkemeye dinlemeye bile çağırmıyorlar. Benim gazetemde Çağdaş Ulus adlı 22 yaşındaki bir arkadaşım haber için Almanya’da yaşayan bir PKK’lı ile telefon görüşmesi yaptı diye KCK’dan içeri alındı ve 3 aydır cezaevinde. Demokrasinin oturabilmesi için gerekli sivil toplum örgütlerinin aslan gibi olması gerekir. 1980 öncesi 4.5 milyon çalışanın 3.5 milyonu sendikalı iken bugün 9.8 milyon çalışandan sadece 420 bini sendikalı. Yani Türkiye’de artık örgütlenmeye izin verilmiyor. Eskiden üniversitelerde makine değil insan yetiştiriliyordu. Bir haksızlık olduğu zaman hocalar öğrencilerin önünde yürüyordu. Oysa günümüzde o hocaların yetiştirdiği hocalar onlara ihanet ederek kendi menfaatlerini ön planda tutuyorlar. Sırf kadrolarını korumak için bu ülkenin değerlerine ihanet ediyorlar. Cebimizdeki 100 liranın 45 lirasının aslında başkasının parası olduğu bir ülkede güçlü ekonomiden de söz edemezsiniz. 10 yıldır 500 kişinin üzerinde çalışan yeni sanayi tesisi açıldı mı hiç."
GAZETECİLERİN İŞİNE SON VERİLİYOR
Mustafa Mutlu "Özgür medya diyoruz ama bugün 3 tane aslan gibi gazetecinin işine son verildi. Rahmi Turan, Özdemir İnce ve Seçkin Türesay’ın işlerine son verildi. Türkiye’de ortalama 4.6 milyon gazete tirajının %67’si safkan yandaş medyanın elinde. 52 milyon seçmenin 26 milyonu haberlerden bir haber. Bu 26 milyonun %40’ı da üniversite mezunu. İşte bunlar benim tuzum kuru olsun diyenler. Basın camiasında sendika sadece Anadolu Ajansında kaldı. Bu ülkede 78 tane iletişim fakültesi var ve her yıl binlerce yeni mezun iş bekliyor. Bu yüzden de mevcut çalışanlar işini kaybetmemek için örgütlenmenin peşine düşemiyor.” dedi.
Mustafa Mutlu demokrasi için umudu olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Zulüm altında olanların geleceğe dair umutları olur. Bu yüzden benim de demokrasinin yerleşeceğine olan umudum var.” şeklinde konuştu.
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Etkinliklerimize bundan sonra da devam edeceğiz. Yurttaşlarımızın katılımının yüksek olması beni sevindirdi. Mustafa Mutlu’ya çok teşekkür ediyorum.” dedi.