İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 78. yılında Bağcılar’da duzenlenen etkinliklerle anıldı. Mehmet Aki Ersoy Kultur Sanat Merkezi’ndeki “İstiklalimizin ve İstikbalimizin Şairi" adlı söyleşiye katılan Yavuz Bulent Bakiler, Akif ile ilgili bilinmeyen çok önemli konuları dile getirdi.
Program, Yıldıztepe İlkokulu öğrencilerinin İstiklal Marşı’nı işaret diliyle, İlayda Doğan’ın ise sesli okumasıyla başladı. Ardından konuklarla söyleşide bulunan Bakiler, 1986’da Kultur Bakanlığı musteşar yardımcılığı görevinde bulunduğunu anlattı. Akif’in özellikle aydın kesim tarafından da çok iyi tanınmadığını ifade eden Bakiler, şöyle konuştu:
“Okumayan insan Akif’i nasıl tanıyacak? Yuksek tahsil alanlar da Marksist ateist eğitim alarak da Akif hakkında iyi duşuncelere sahip olmamışlardır." dedi. Dönemin Kultur Bakanının duzenlediği basın toplantısında vefatının 50. yılında Akif’in yurt yurtdışındaki kabrini getirmek istediğini söylediğini anlatan Bakiler, sözlerini şöyle surdurdu:
“Dehşet bir konuşmaydı. Bir ulkenin Kultur Bakanı Akif’in kabrinin Turkiye’de olduğunu bilmez mi? Bakan, Akif’in Safahat kitabını ilk kez o toplantıda gördu. Ve kitaba Sefahat diyordu. Biri safhalar, diğeri ise adi, bayağı yaşama tarzı anlamına gelmektedir." Komunist ve ateistlerin yıllarca Akif’in başındaki fesi çıkarmamak için yurt dışına kaçtığı yalanını yaydıklarının altını çizen Bakiler, yıllarca tarih kitaplarında bu yalanların yer aldığını, Osmanlı Devleti’nin kötulendiğini savundu.
Akif’in Farsça, Fransızca, Turkçe ve Arapça’yı çok iyi bildiğini de anlatan Bakiler, doğu ve batıyı çok iyi bildiğini belirterek, Frenk gömleği giyindiğini ve kravat taktığını anlattı. Bakiler, “Ceket ve pantolon giyindiğinde kafir olacağını duşunmeyen Akif fesi çıkarınca mı kafir olacağını duşunmuş olabilir. Akif’e kör bakılmaktadır." şeklinde konuştu.
Yurda döndukten sonra 1936’da vefat eden Akif’in, Beyazıt’ta musalla taşına konulduğunda çok az kişinin olduğunu, bir esnafın bildirmesi uzerine harekete geçen universite öğrencilerinin sahiplendiğini söyledi. Öğrencilerin tabutu universite sancağıyla suslediğini, uzerine Kabe örtusu örttuğunu de anlatan Bakiler, cenazeyi Turk bayrağına sardıklarını anlattı.
Akif’in, sözune sahip çıkan ve örnek bir insan olduğunu vurgulayan Bakiler, Huseyin Cahit Yalçın’ın onun için şöyle dediğini anlattı: 'Akif öldu ben onun tabutu karşısında derin saygıyla eğiliyorum. Aramızdaki tek ortak noktamız vatanperver olmasıdır. Akif, ömru boyunca eğilmeyen, susmayan adamdır. "