OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE BAHÇELİEVLER
Bugünkü Bahçelievler’in geçmişine bakıldığında, tarihi kalıntılardan, Bizans döneminde yerleşime başlandığı bölgedeki kalıntılardan anlaşılmaktadır. Osmanlı Döneminde ise Osmanlı’nın ilk başkenti sayılan Edirne ile İstanbul arasındaki yol güzergahında bulunması nedeniyle sokak isimlerinden anlaşılacağı üzere örneğin Eski Edirne Yolu veya yol üzerinde rastlanan köprülerden Çobançeşme, Ayamama Deresi üzerinde yapılan Mimar Sinan Köprüsü ve çeşme, Soğanlı’da bulunan halen yolun altında kalmış çeşme gibi kalıntılardan iki başkent ve Avrupa ile olan ilişkilerde önemli bir yer tuttuğu anlaşılmaktadır.
Osmanlı Dönemi’nde bu bölgenin ormanlarla kaplı olması, tarıma müsait olması nedeniyle avlanma ve mesire yerleri olarak kullanıldığı halen günümüze intikal eden çeşmelerden, Siyavuşpaşa Köşkü gibi kalıntılardan anlaşılmaktadır. 1917’den sonra bugünkü Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya gibi ülkelerin Osmanlı yönetiminden çıkması sonucu o bölgelerde yaşayan Türk kökenli Osmanlı yurttaşlarının Türkiye’ye göçü nedeniyle ağırlıkta Yenibosna ve Kocasinan köylerine yerleştirilmiş. Tarım ve hayvancılık bu bölgenin yaşam kaynağı olmuştur.
BAHÇELİEVLER İLÇESİNİN İDARİ YAPILANMASI
Bahçelievler ilçesinin idari yapılanması ve ilk durumu
Bakırköy ilçesinin 5 adet mahalle ve köyü:
Yenibosna köyü...
Kocasinan köyü...
Güngören köyü...
Osmaniye mahallesi...
Kartaltepe mahallesi...
Gelişen kentleşme sonucu bugünkü adı E5 karayolu Londra Asfaltı’nın kuzeyinde kalan alan Kartaltepe ve Osmaniye mahallelerinin E5 karayolunun kuzeyinde kalan kısımlar birleştirilerek Bahçelievler Mahallesi ihtas edildi. Aynı yıllarda Kocasinan köyü ve Yenibosna köyü Belde Belediyesine dönüştürüldü. Kocasinan köyü belde belediyesi olunca Cumhuriyet, Kocasinan Merkez, Siyavuşpaşa, Soğanlı, Şirinevler mahallelerine dönüştü. Yenibosna köyü belde belediyesi olunca Çobançeşme, Fevzi Çakmak, Hürriyet, Yenibosna Merkez ve Zafer mahalleleri haline dönüştü. Bugünkü Bahçelievler ilçesinin bulunduğu alanda üç ayrı belediye yönetimi vardı. İstanbul Belediyesi, Yenibosna Belediyesi, Kocasinan Belediyesi. 1980 yılında ülke yönetimine el konulduktan sonra sıkı yönetim kararı ile İstanbul Belediyesine bağlı Bakırköy, Kocasinan ve Yenibosna Şube Müdürlükleri oluşturulmuştur.
1984 yılında yürürlüğe giren 3030 sayılı yasa ile Bakırköy ilçe belediyesi 1992 yılında Bakırköy’den ayrılmıştır. Bahçelievler ilçesi ve Bahçelievler İlçe Belediyesine dönüştürülmüştür.
BÖLGENİN TARİHİNİ MERAK EDİYORSANIZ BİZİ TAKİP EDİN...
Bir ülke kültürüyle, sanatıyla ve eğitimiyle gelişir...
BU GÜNE KADAR YAZILMAYAN TARİH YAZILIYOR
Osmanlı Arşivi’nin yanı sıra bölgeye Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya’dan gelen ilk muhacirlerle görüşen Gazete 365 elde ettiği bilgi ve fotoğraflı bir eserde topluyor. Duyarlı bölge halkı, evinde ve iş yerinde büyüklerin zamanında elde ettikleri bilgi ve fotoğrafları eserde yer alması için Gazete 365 ile paylaşıyor.
ELİNİZDEKİ BİLGİ, BELGE VE FOTOĞRAFLARI BİZİMLE PAYLAŞIN
Elinizde, Bahçelievler, Bağcılar, Güngören ve Bakırköy ilçelerini kap sayan bilgi, belge ve fotoğrafları bizimle paylaşa bilirsiniz...
İrtibat için; Gazete 365’e 0 212 442 24 24 telefon numarasından ve
[email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz...
YORUMLAR