Doğma buyume Bakırköylu olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ömer Aydın Atasoy, 4 yıldır Gazete365’in yayın bölgesini kapsayan Bakırköy, Bağcılar, Bahçelievler ve Gungören ilçelerindeki eski okulların tarihlerini araştırıyor.
Gazete365’i de ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Aydın Atasoy, 10 yıldan beri yuruttuğu çalışmalar sonucunda “Dunden Bugune Bahçelievler" adlı ansiklopediyi ilçeye kazandırarak, bölge tarihine ışık tutan İmtiyaz Sahibimiz Araştırmacı-Gazeteci Bayram Kırtaş’dan da destek istedi. Kırtaş da Prof. Dr. Atasoy’a kaynak noktasında elinde geldiğince yardımcı olacağına dair söz verdi.
İlk olarak Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmayla 1962 yılında mezun olduğu Bakırköy Behramağa İlkokulu’nun tarihçesini ortaya çıkaran hocamız, amacını; “Diğer okullarla ilgili belgeler de elime geçmeye başlayınca, 1970 öncesinin yani anıları siyah-beyaz fotoğraflarla sakladığımız dönemin Bakırköy’unun merkezindeki ve bağlı köylerindeki tum okulların tarihçelerini bir kitapta toplamaya karar verdim" diye açıkladı.
Profesör Atasoy, Bakırköy’un ilk Musluman Turk okulu olan Behramağa İlkokulu’nun 1884 yılında, ilk ortaokulun 1901 yılında, ilk lisenin 1907 yılında açıldığını ve Bakırköy’de 1910-1925 yıllarında bir Kız İlköğretmen Okulu’nun öğretim yaptığını ortaya çıkardı.
Vatandaşlardan araştırması için destek isteyen Profesör Atasoy, “Bu okullarla ilgili fotoğraflar, diplomalar ve belgeler ile mezunlarının, mudurlerinin ve öğretmenlerinin fotoğraflarına sahip olanların, bunları, kopyaları alınıp iki uç gun içinde iade edilmek uzere bize iletmeleri çok makbule geçecektir" dedi.
Hocamızın tarihini araştırdığı eskiden Bakırköy’e bağlı köy okulları şunlar: Behramağa İlkokulu, Bakırköy İlkokulu (Taş Mektep, Yenimahalle), kapatılan Bakırköy Karma Ortaokulu (Hallaç Huseyin Sokağı), Kartaltepe İlkokulu, Osmaniye İlkokulu (şimdi İbni Sina İlkokulu), Mustafa Necati İlkokulu, Pilot Cengiz Topel İlkokulu, Yeşilköy İlkokulu (sonra Arif Şenel İlkokulu, şimdi Bakırköy Nuket Ercan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi), Kız Orta Sanat Enstitusu (şimdi Kız Teknik ve Meslek Lisesi), Bakırköy Lisesi, Yeşilköy Pansiyonlu İlkokul (şimdi Halil Vedat Fıratlı İlkokulu), Yeşilköy Ortaokulu, Şenlikköy İlkokulu, kapanan Bakırköy ve Yeşilköy Rum İlkokulları, Bakırköy Dadyan ve Yeşilköy Ermeni İlkokulları, kapanan İtalyan ve Fransız okulları ile eskiden Bakırköy’e bağlı Kocasinan (Nifos), Siyavuşpaşa, Kuleli Baraka, Şirinevler (şimdiki Mehmet Şen), Bahçelievler (şimdiki Kumport), Yenibosna (şimdiki Doğu Sanayi), Gungören (Vidos), Bağcılar (Çıfıtburgaz), Mahmutbey, Kirazlı (Aypa), Guneşli, ayrıca, 1964 yılına kadar Bakırköy’e bağlı olarak yönetilen Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme, Nuripaşa, Sumer, Ziya Gökalp, Bozkurt, Abdulhak Hamit ve Yeşiltepe ilkokulları ile Kuçukçekmece, Avcılar ve Esenler ilçelerindeki eski köy okulları da yazacağı kitapta yer alacaktır.
BAHÇELİEVLER'İN TARİHİ YAZILDI
10 yılı aşkındır bölgede yerel gazetecilik örneği gösteren, Gazete365’in imtiyaz sahibi, araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, yıllardan beri yuruttuğu çalışmalar sonucunda, Bahçelievler Belediyesi’nin basımını ustlendiği “Dunden Bugune Bahçelievler Ansiklopedisi"ni ilçe halkıyla buluşturmuştu.
1950 yıllarına kadar tarım alanı ve çiftlik, 1966 yıllarına kadar köy, 1992 yıllarına kadar da belde olan Bahçelievler ilçesinin 1992 yılında Bakırköy’den ayrılıp ilçe oluşundan bugune kadar birçok konun yer aldığı eserde; Bölgede, çiftçilik, hayvancılık ve avcılık yapıldığı dönemlerden, köy ve belde dönemlerinden çarpıcı bilgi ve fotoğraflar, Bahçelievler’in ilçe oluşu ve bugunku durumunu anlatan ilginç bilgi ve fotoğraflar yer almakta.
Gazete365, yayın bölgesi olan Bahçelievler, Bağcılar, Gungören ve Bakırköy ilçelerinin, çiftlik, köy, belde ve ilçe oluşuna kadar yazılmayan tarihini, gun yuzune çıkarmasını, ulusal medyada da buyuk yer vermişti.