Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, her geçen gun daha fazla gencin hayatını karartan Bonzai ile mucadele eylem planını açıkladı. 'KENDİNİ, ÇOCUĞUNU, ARKADAŞINI SAKIN’ başlığı ile açıklanan mucadele eylem planında çarpıcı değerlendirmeler bulunuyor.
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Birol Aydın tarafından yapılan yazılı açıklamada, gençleri Bonzai'ye iten sebepler ile Bonzai kullanımının önune geçecek önlemler yer alıyor. Bir defada bağımlılık yaptığına dikkat çekilen ve bu yuzden Avrupa’da yasaklanan Bonzai’nin ilk kullanımdan sonra 3 yıl içerisinde hayati tehlike içerdiği vurgulanıyor.
GENÇLERİN HAYATINI KARARTMAKTADIR
Son aylarda kullanımının daha da yaygınlaşmasıyla kamuoyunun haberdar olduğu Bonzai, her geçen gun gençlerimizi zehirlemeye, öldurmeye devam ediyor. Özellikle arkadaş ortamlarında özenti ya da pasif teşvik ile başlanılan Bonzai, gençlerin hayatını karartmaktadır. Burada ailelere çok buyuk görev duşmektedir. Manevi boşluk içerisinde olan gençlerin zehir bataklığına suruklendikleri de aşikardır.
Başta emniyet teşkilatımızın, bu zehirin uretimi, satışı ve kullanıcılarına ulaşımını önlemesi gerekmektedir. Daha sonra yine devletin rehabilite merkezlerinin de bu konuda tedavi surecini hızlandırması elzemdir. Ayrıca STK'lar, eğitim kurumları, özel sektör kuruluşları da Bonzai'nin kullanımını önleyici çalışmalar yapmalıdır. Aileler çocuklarını takip etmeli, kimlerle arkadaşlık kurduklarını iyi bilmelidir. Bonzai kullanımının ortaokul çağına indiği dikkate alındığında Milli Eğitim Bakanlığı da, okullarda bir takım çalışmalar icra etmelidir.
BONZAİ İLE MÜCADELE EYLEM PLANI
- Aileler, çocuğun tutumu, davranışları, okul başarısı, sosyal çevresi ve arkadaşlık ilişkilerine odaklanmalı, bu durumlarda değişiklik varsa önlem almalılar.
- Acilen Ruh sağlığı yasası ve uyuşturucuyla mucadele eylem planı ortaya konulmalı ve uygulanmaya başlanmalıdır.
- Bonzai ve diğer uyuşturucuların zararlarını ve insanı getirdiği konum ile ilgili fotoğraf sergileri yapılmalıdır.
- Mucadelede daha çok önleyici tedbirlere ağırlık verilmelidir. Çunku yapılan araştırmalara göre önleyici tedbirler 18 kat daha ucuz.
- Konferanslar duzenlenmeli, toplum bilinçlendirilmelidir.
- Kullanıcı ve satıcılar, tutuklandıktan sonra da rehabilite edilmelidirler.
- Öğretmenler, imamlar, muhtarlar, STK'lar bu mucadelenin içinde mutlaka yer almalılar.
- Rehabilitasyon ve tedavi kapasitesi yukseltilmeli, AMATEM, ÇEMATEM ve çocuk ergen tedavi merkezlerinin sayısı da artırılmalıdır.
- Bağımlılar için ucretsiz telefon hattı ve danışma merkezleri oluşturulmalıdır.
- Kamu spotları oluşturulmalı tum TV ve radyolarda yayınlanmalıdır.
- Okullarda tukuruk taramaları yapılarak, kullanıcılar tesbit edilmeli ve rehabilite edilmelidir.
- Mahalle kulturu oluşturulmalı ve bu vesile ile bir otokontrol sistemi gerçekleştirilmelidir.
- Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili özel birim kurmalı, ayrıca vaaz ve hutbelerde konu olarak işlenmesini sağlamalıdır.
- Sanatçılar, sporcular, kanaat önderleri mucadele de mutlaka önculuk yapmalıdır.
- Aile Hekimleri mutlaka bu konuda bilinçlendirilmeli, gerekirse sağlık ocaklarında sadece bağımlılar için bir uzman istihdam edilmelidir.
- Kısa tanıtım filmleri ve sosyal medya ile daha geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaşılmalıdır.