Yarıyıl tatilinin gelmesiyle birlikte, özellikle TEOG, YGS ya da LYS sınavlarına hazırlanan öğrenciler dinlenmek için fırsat buluyor. Ancak ERA Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’nden Aslı Kanizi, öğrencilerin bu ara tatilde zihin ve bedenlerini dinlendirirken, bir yandan da tempolarını düşürmeden çalışmaya devam etmelerini öneriyor. Kanizi, tatilin daha verimli geçmesini sağlayacak önerilerde bulunuyor.
Yarıyıl tatilinin yaşandığı şu günler, öğrencilerin hayatlarına daha emin adımlarla devam etmelerini sağlayacak olan sınavlara hazırlanması için bir fırsat niteliğindedir. Bu süreci hem zihin ve bedenlerini dinlendirerek hem de tempolarını düşürmeden çalışmaya devam ederek geçirmelerinde fayda vardır. Elbette söz konusu tatil ise öncelik zihin ve bedenin dinlenmesidir. Bu sebeple hem tatilin daha verimli geçmesini sağlayacak hem de yaklaşan sınav dönemi süresince performansı arttıracak önerileri şöyle sıralayabiliriz…
İyi bir plan nasıl yapılır?
Yarı yıl tatilinin süresi, küçümsenemeyecek kadar uzundur. Bu sebeple tatilin hedeflere uygun bir şekilde değerlendirilmesi için öncelikle bir tatil planı yapılmalıdır:
*Birkaç gün gerçek anlamda tatile ayrıldıktan sonra kalan günler için program yapmak önemlidir.
*Program, öğrencinin çalışma sürecine an be an hakim olmasını sağlar. Böylelikle kontrol kaybedilmeden tatilin de keyfi çıkarılabilir.
*Hazırlanan program öğrencinin yapabileceğinden fazlasını ya da azını içermemelidir.
*Tatil planının içinde fiziksel ve sosyal aktivite, dinlenme zamanları ve ders çalışma planlarının olmasına özen gösterilmelidir.
Tatilde etkin çalışma yöntemleri nelerdir?
*Öğrenci, öncelikle kendi hedef ve potansiyelini sorgulayarak soru sayısı ve çalışma saati belirlemelidir.
*Çalışma sırasında ne zaman ara verileceği de önceden belirlenmelidir.
*Her çalışma süreci, öğrencinin sıkılmayacağı, dikkatinin dağılmayacağı şekilde organize edilmelidir.
*Ders çalışma programında ilk adım olarak, okulun 1. döneminde işlenen konuların tekrarı yapılmalıdır. İkinci adımda ise okul dönemi boyunca çözümünde zorlanılan konuların soru listesini çıkarılmalıdır.
*Öğrenci ders çalışırken üst üste aynı konular üzerinde tekrar yapmamaya özen göstermelidir.
*Çalışma sırasında öğrencinin kendi bilgisine göre daha kolay görünen sorudan başlaması motivasyonu arttıracaktır.
*Her konu ve test grubu bitiminde zihni dinlendirecek aralar verilmelidir.
*Tekrar yapılan konularda çözülemeyen sorular not alınmalı ve üzerinde çok fazla durulmadan başka konulara geçilmelidir. Bir sonraki çalışma gününde bu sorulara ait konular ön plana alınarak yeniden tekrar yapılmalı ve sorular yeniden çözülmeye çalışılmalıdır.
*Öğrenci, ders çalışma hedefine ulaştığında kendisini sevdiği bir aktivite ile ödüllendirmelidir.
YORUMLAR