Soğuk hava kalbi yoruyor

Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kış aylarında kalp rahatsızlarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Soğuk hava kalbi yoruyor

Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kış aylarında kalp rahatsızlarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Soğuk hava kalbi yoruyor
15 Ocak 2015 - 14:25
Reklam

Havaların soğumasıyla birlikte kış aylarına özgu hastalıklar da kendini hissettirmeye başladı. Özellikle bu dönemde grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı tedbirler alınırken, kalbi de unutmamak gerekiyor. Araştırmalara göre kış döneminde kalp rahatsızlıklarının görulme sıklığı yuzde 50 oranında artıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölum Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kış aylarında kalp rahatsızlarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Kol ve sırt ağrılarının ihmal edilmemeli
Yapılan birçok bilimsel çalışma kış aylarında kalp krizi görulme sıklığının arttığını ortaya koymaktadır. Çoğu zaman göğuste baskı tarzında hissedilen kalp krizi, sol kola doğru yayılan bir ağrı şeklinde kendisini göstermektedir. Kimi zaman ise kas incinmesini andıran ve boyna ya da sırta vuran ağrı şeklinde de görulebilmektedir

Kış soğukları tansiyon ve kalp krizini tetikliyor
Soğuk havalarda yukselen tansiyon kalp krizlerini de etkilemektedir. Kalp soğuk havalarda atım hızını ve kan dolaşımını hızlandırarak, vucudun sıcaklığını korumaya çalışmaktadır. Bu durum kalbe binen yuku artırır ve normalden fazla yorulmasına neden olur. Zinde ve sağlıklı kişilerde bu artış yararlı sonuçlar sağlarken, kalp ve damar sistemi zayıf olan kişilerde kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Bu aylarda gribe dikkat!
Kış ayları grip salgınlarının en sık görulduğu dönemdir. Grip vucutta tıp dilinde “inflamasyon" denilen genel bir iltihabi durumu oluşturmaktadır. İltihaplanma surecinde kan damarları içerisinde oluşmuş kolesterol plaklarının daha yumuşak ve çatlamaya eğilimli olduğu bilinmektedir. Gripten korunmak için özellikle kalp hastalığı riski bulunan kişilerin aşı yaptırması gerekmektedir. Grip aşısı yuzde 100 koruyucu olmasa bile, gribin daha hafif seyirli geçmesini sağlamaktadır. Ayrıca kanın içerisindeki pıhtılaşmaya katkıda bulunan hucrelerin de sayısında artış gözlenir.

D vitaminsiz kalmayın
Kış döneminin başında D vitamin duzeyleri kontrol edilmelidir. Özellikle hipertansiyon ve kalp hastalığı öykusu bulunanlarda D vitamin duzeyleri çok önemlidir. D vitamin eksikliğinin yuksek tansiyon ve damar sertliğine zemin hazırladığı bilinmektedir. D vitamininin vucutta sentezlenmesini sağlayan tek kaynak guneş ışınlarıdır. Guneş ışınları kış döneminde çok sınırlı olduğundan vucuttaki D vitamini oranı belirgin bir biçimde duşmektedir. Bu durumu önlemenin tek yolu D vitamininin vucuda dışarıdan alınmasıdır.

Ağır egzersiz yapmayın
Kış aylarında özellikle yeni yıl ile birlikte yaşam tarzı değişikliği yönunde bazı kararlar alınmaktadır. Kişiler bu dönemde kilo vermek ve daha iyi görunebilmek için spor salonlarına yönelmektedir. Spor salonlarında yapılacak ağır egzersizler alışık olmayanlar kişilerde gizli kalmış bir kalp problemini gun ışığına çıkartabilmektedir. Egzersiz programına duşuk tempoda başlanmalı ve kontrollu bir şekilde arttırılmalıdır.

Soğuk havada çalışanlar sık sık mola vermeli
Çok duşuk ısılarda açık havada uzun sure kalınmamalıdır. Soğuk havalarda dış ortamlarda bir iş yapılması gerekiyor ise 10-15 dakikalık surelere bölunup, aralarda mola verilmesi gerekmektedir. İş yaparken kalp hızının, hedef kalp hızı duzeylerini aşmamasına özen gösterilmelidir.

Beslenme ve uyku duzenine önem verin
Hormon salgı mekanizmalarının, kış aylarında oluşan değişikliğe kolay adapte olabilmeleri için dinlenme ve uyku duzenine dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra beslenme ve bol sıvı alınması çok önemlidir. İnsulin seviyesinde artış yaşanmaması ve kan şekerinin daha duzenli seyretmesi için şekerli ve nişastalı gıdaların fazla tuketilmemesi gerekmektedir. Tuz tuketimine de dikkat edilmelidir. Tuzun fazla tuketilmesi tansiyonun yukselmesine ve kalbin çabuk yorulmasına sebep olabilmektedir. Omega 3 yönunden zengin gıdaların tuketilmesi kolesterol ve trigliserid oranlarının duzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kalp hastalığı riskinizi belirleyin
Bunlarla birlikte kalp hastalığı riskinin ne derece yuksek olduğunun belirlenmesi son derece önemlidir. Eğer yuksek risk grubu içinde yer alınıyor ise mutlaka konunun uzmanı bir doktordan yardım alınması gerekmektedir.