Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş edilen gıda ürünleriyle ilgili 96 firmayı ifşa etmesinin ardından Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)’den flaş bir açıklama geldi. Yazılı bir açıklama yapan TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, bakanlığın taklit ve tağşiş edilen gıda ürünleriyle ilgili uygulamasına tepki gösterdi. Vatandaşın sağlığıyla oynanmasının karşılığının cüzi bir para cezası olmasına karşı çıkan Başkan Aziz Koçal, ağır hapis cezalarının getirilmesi gerektiğini söyledi
.
Başkan Koçal, “Gıda terörünün önlenmesi için etkin ve caydırıcı önlemler alınmalıdır.16 Bin 500 lira ceza ile tüketici sağlığı korunamaz.2016 yılının son 4 ayı içerisinde taklit, tağşiş yaparak vatandaşın canına kast eden; sucuk, sosis yerine at, eşek eti, baş eti; sızma zeytinyağı diye sabunluk pirina yağı yedirenlerin de aralarında bulunduğu 96 firma, cüzi para cezalarıyla kurtuldu. Bu durumda vatandaşın sağlığının korunması beklenemez” şeklinde tepki gösterdi.
“Gıda ile oynamak yaşamla oynamak demektir” diyen Başkan Koçal, “Daha fazla kar etmek için tüketicinin canına kast edenler adam öldürmeye teşebbüs edenler gibi en ağır hapis cezalarına çarptırılmalıdır. Bakanlıkça hazırlanan yeni yasada öngörülen yeni cezalar daha da ağırlaştırılarak bir an önce çıkarılmalı; bakanlık sürece tüketici örgütlerini de dâhil etmelidir” ifadelerini kullandı. 365/Haber Merkezi
İşte, TÜKODER’in taklit ve tağşiş edilen gıda ürünleri ile ilgili basın açıklamasının tamamı:
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son 4 aylık dönemde yaptığı denetim ve laboratuar incelemeleri sonuçları 17/12/2016 tarihinde bakanlığın Web sayfasında kamuoyuna açıklanmış olup tüketicilerin bilgisine sunulmuştur.
Bakanlığın yaptığı açıklamada; Taklit, tağsiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 96 firmaya ait 150 parti ürünler, ayçiçeği yağı, zeytin yağı, yoğurt, tulum peyniri, taze kaşar, eritme peynir, pastörize kaymak, tereyağı, kıyma ve kuşbaşı etlerden oluşmaktadır.
Taklit ve tağşiş yaparak vatandaşın adeta canına kast eden; sucuk,ve et yerine tüketiciye, at, eşek, baş eti, yedirenler; natürel sızma zeytinyağı kisvesinde zeytin küpesinden elde edilen sabunluk prina yağı, yoğurt yerine bitkisel yağ jelatin, yedirenler cüzi para cezalarıyla kurtulabiliyorsa; tüketicinin sağlığı nasıl korunabilir ki. Kısaca bugünkü mevzuat gereği yoğun olarak uygulanan 16500 Liralık cezalarla tüketici sağlığı, hatta yaşamı korunamaz.
Oysa gıda ile oynamak yaşamla oynamak demektir. Maliyeti düşürerek fazla kar etmek için; tağşiş yaparak, vatandaşın sağlığında kalıcı etkiler kalmasına hatta bazılarında ölümle sonuçlanabilecek insan yaşamını hiçe sayacak ölümlere sebebiyet verebilecek bu ürünleri imal ederek piyasaya tüketime sürenler birer tüketici/halk düşmanıdır. Bu insafsızların tıpkı adam öldürmeye teşebbüs edenler gibi en ağır hapis cezaları ile cezalandırılmaları gerekir.
Bakanlık tarafından 31/08/2016 tarihinde yapılan açıklamada ise 2016 yılının ilk 8 ayında 229 firma ve 355 ürün tağşiş taklit yapıldığı tespit edilerek web sayfasından kamuoyuna duyurusu yapılmıştı.
Görüldüğü üzere bugünkü uygulamada 16500 TL'yi veren; tağşiş, taklide, sağlığımızla oynamaya devam ediyor. Bu bağlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 'taklit ve tağşiş uygulamalarına dönük yaptırımların yeniden düzenlenmesiyle ilgili' yasal düzenlemenin en kısa zamanda Meclis gündemine gelmesini gerekmektedir. . Bakanlıkça hazırlanan yeni yasada her ne kadar katlamalı cezalar, süreli kapatma cezaları varsa da bu yetmez. Bu yasa daha da ağır cezalar ile güçlendirilerek bir an önce çıkarılmalıdır. Yasa' da sürekli kapatma ve hapis cezaları da olmalı; ek olarak bu gibiler ulusal medyada ifşa edilmeli, ceza alan firmalar şimdiki gibi 8 ay beklemeden her ay düzenli olarak açıklanmalı, tüketici örgütleri güçlendirilerek etkin şekilde sürece dahil edilmelidir. Bu çerçevede, tüketici bilinçlendirilmeli, tüketici dernekleri de ücretsiz gıda denetimleri yaptırabilmelidir.
Tüketicilere çağrımız, taklit ve tağşiş yapıldığından şüphe ettiğiniz ürünleri BİMER’e ve Alo 174’e ihbar ve şikayette bulunmalarıdır. Unutulmamalı ki bir vatandaşımızın duyarlılığı Ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın sağlığına olumlu etki yapacaktır.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Genel Başkan Yardımcısı ve
Bağcılar Şube başkanı
Aziz Koçal
YORUMLAR