Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) süreci, ergenlik dönemindeki çocuklar için önemli bir stres kaynağı. Öğrencilerin yaşadığı kaygıyı hafifletmek, en az çocukları kadar endişelenen anne babalara düşüyor. ERA Okulları PDR Bölüm Koordinatörü Aslı Kanizi de sınav öncesi ebeveynlere kaygıyı azaltacak önerilerde bulundu.
TEOG sınavlarına hazırlanan öğrenciler, ergenlik döneminde olduklarından dikkatleri her an dağılmaya müsait. Sınav kaygısı da buna eklendiğinde, çocukların motivasyonu ve dikkat seviyesi aşağılara iniyor. ERA Okulları’ndan uzman psikolog Kanizi, sınavlar öncesinde ebeveynlerin tutumlarını değerlendirirken “Bu dönemde anne babalara önemli bir görev düşüyor; çocukları sakinleştirip kaygı seviyelerini azaltmak. Veliler, sınavların hayatın bir parçası olduğunu önce kendileri algılayıp çocuklarına da bunu anlatmalılar. Sınav günü yaklaşırken çocuğun etrafından konsantrasyon bozacak uyaranları uzaklaştırmak, huzurlu bir aile ve sakin bir çalışma ortamı sağlamak çok önemlidir” diyor.
GEREKSİZ KAYGILARDAN UZAKLAŞMALI
“Evde huzurlu bir atmosfer oluştururken ebeveynlerin çocuklarına çok fazla kendi beklentilerinden bahsetmemeleri gerekir. Bunun yerine ortak beklentiler üzerinde buluşmak daha az kaygıya neden olacaktır. Unutmamak gerekir ki çocuk için iyi bir gelecek, ancak velilerin ve çocuğun kuracağı ortak temeller üzerinde şekillenebilir. Ders çalışırken çocuğun her ders için ilgisi ve isteği aynı olmayabilir. Ders çalışma saatleri açısından öğrencinin matematiğe ayırdığı zaman ile türkçeye ayırdığı ders vakti değişebilir. Veliler, böyle konular için gereksiz şekilde kaygılanabiliyorlar. Oysa her öğrencinin zihni farklı şekilde çalışmaktadır. Anne babalar gerekiz kaygılardan uzaklaşıp, çocuklarını ilgi ve yetenekleri doğrultusunda motive etmeliler. Ders çalışma programlarını oluştururken de çocuğun ihtiyaçlarına ve yeteneklerine uygun planlar yapılmalı.
Çocukların motivasyonlarını bozan noktalardan biri de kıyaslamalardır. Başarı ve başarısızlıkların diğerleriyle karşılaştırılması, öğrencinin daha fazla gerilmesine neden olur. Ailelerin TEOG süreci hakkında yaptıkları yorumlar, ev ortamında sınavların doğrularını ve yanlışlarını sorgulamaları öğrencileri olumsuz etkileyen bir başka faktördür.”
SEVGİ VE GÜVEN, STRESİ AZALTIR
“Sınavdan önceki dönemde, anne babalar çocuklarını zihinsel olarak sınava hazırlamalılar. Olabilecek pozitif ve negatif sonuçları konuşmak, çocuğu psikolojik olarak rahatlatır. Ailelerin çocuklarına verdiği sevgi ve güven, sınav kaygısını azaltacak en büyük destektir. Bu dönemde ailelerin yaptığı en büyük hata, çocuğa sevgiyi koşullu sunmaktır. Çocukların başarıları küçük armağanlarla motive edilebilir ancak sınav karşılığı büyük hediyeler vaat etmek, çocuğunuzla aranızdaki sevgiye değer biçmek anlamına gelecektir.”
SON GÜN DİNLENMEYE AYRILMALI
*Sınavdan önceki hafta, çocuğunuzu yoracak faaliyetlerden kaçının.
*Uyku düzeninin bozulmasını önlemek için her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmasına dikkat edin.
*Çocuğunuzun son gün çalışmayı bırakmasını sağlayın.
*Sınav stresi, son 24 saatte en üst seviyeye çıkar. Çocuğun zihnini sınavdan uzaklaştırması için sakin ve dinlendirici bir gün planlayın.
*Evde sevginizi hissettirebileceğiniz, kaliteli vakit geçirebileceğiniz huzurlu bir aile ortamı sağlamak, çocuğun özgüveni ve destek açısından yararlı olacaktır.
*Çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını konuşarak öğrenin. Örneğin odasında kendi başına dinlenmek ya da evde neşeli bir film izlemek isteyebilir.
*Gerginlik en çok mideye yansır. Sınav yaklaşırken sağlığını bozabilecek besinlerden uzak durmasına özen gösterin.
*Evde çocuğunuzu kaygılandıracak şekilde sürekli TEOG hakkında konuşmayın.
*Sınav sabahı ailece yapılacak güzel bir kahvaltıyla enerji depolamasına yardım edin.
YORUMLAR