Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, babasının Ataturk’un Latife Hanım ile evliliğinde şahitlik yaptığını söyledi. Karabekir’in adının Ataturk’e suikast iddiasına karıştırıldığını da anlatan Yıldıran, “İdamla yargılanan paşaların alınları açık. Suikastle ilgili hiç soru sorulmuyor. Niçin parti kurdun, amacın neydi, gibi sorular soruluyor. Beraat etti." diye konuştu.
Ermeni soykırım yalanına da değinen Yıldıran, Anadolu topraklarında bir tane Ermeni toplu mezarı bulanamayacağını belirterek, “Turklere ait toplu mezarlar bulundu. Bu bile Ermeni soykırım yalanına cevaptır." dedi. Karabekir’in yetim babası olarak bilindiğini de kaydeden Yıldıran, şehitlerin ve Ermenilerin ortada kalan çocuklarına sahip çıktığını ve onları eğittiğini anlattı.
Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, “İz Bırakanlar" adlı söyleşide babasının tarihi kişiliğini anlattı. Babasını kaybettiğinde yedi yaşında olan Timsal Karabekir Yıldıran, onun hatırasını Kazım Karabekir Kultur Merkezi ile Kazım Karabekir Vakfı ve Muzesi’nde yaşatıyor.
Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kultur Merkezi ve Muzesi’nde duzenlenen program Bilgi Evi askeri kıyafet giyinmiş öğrencilerin Karabekir Paşa’nın şiirini yazdığı ve bestelediği “Suvari" ve “Turk Yılmaz" adlı marşları okumasıyla başladı.
Ardından Timsal Karabekir Yıldıran, babasına ait fotoğraf ve resim arşivi eşliğinde söyleşide bulundu. Yıldıran, Kurtuluş Savaşı’nda yaşananları ve Kazım Karabekir Paşa’nın katıldığı savaşları anlattı. Karabekir Paşa’nın, Balkan Savaşı’nda Bulgarlara esir duştuğunu anlatan Yıldıran, “O, hur ol esir yaşama" diyordu. Babasının, kurtulduktan sonra yeniden ulkesinin kurtuluşu için savaşa girdiğini anlatan Yıldıran, Çanakkale Savaşı’nda 12 yaşına kadar çocukların bile savaşarak şehit duştuğunu anlattı. Fidanların gul bahçesine gider gibi şehit olmak için savaştıklarını anlatan Yıldıran, “15’li turkusu Tokat’tan savaşmak için yola çıkan gençler için yazılan bir ağıttır." dedi. Karabekir Paşa’nın, anılarında 'Kerevizdere’den su değil kan akıyordu’ diye yazdığını hatırlatan Yıldıran, 57. Alay’daki aşçıdan topçusuna kadar tum askerlerin şehit olduğunu söyledi. Yıldıran, Mustafa Kemal Paşa ile Karabekir Paşa’nın Çanakkale Savaşı’nda yarbay rutbesinde olduklarını belirterek, “Çanakkale Savaşı’nda madalya aldı" dedi. Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımlarının atıldığı gunlere değinen Yıldıran, Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy’un mucadele için Anadolu’ya geçen beş önemli isim olduğunu kaydetti.
Babasının çocukluğunda Ermeni arkadaşlarıyla iyi geçindiğini anlatan Yıldıran, ancak Rus işgali sonrası Anadolu topraklarında gözu olan Ermeni çetelerle savaştığını anlattı. Brest Litovsky Antlaşması’nın ardından Rusların çekildiğini belirten Yıldıran, “Osmanlının bağrına bastığı Ermeniler kendi vatandaşlarına zulum yaptılar. Karabekir Paşa, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars ve ötesini duşmandan kurtardı. Şehirlerde uçte bir ahali kalmamıştı. Erzincan yakılmıştı. Babam hatıralarında öldurulen insanlarımızla ilgili şöyle dedi: 'Erzurum’da görduklerimi Allah kimseye göstermesin.’ Babam, Kars’ı kurtardıktan sonra Paşa oldu."
“YETİM BABASI"
Savaşta ana ve babaların hunharca öldurulmesiyle 4 bin erkek ve 2 bin kız evladın ölume terk edildiğini de anlatan Yıldıran, Karabekir Paşa’nın onları himayesi altına aldığını da anlattı. Onları Gurbuzler Ordusu haline getirdiğini anlatan Yıldıran, “Babam, Hur Vatan ve Turk Yılmaz marşını o çocuklar için yazdı ve besteledi. Yetim çocukları barındırdı, Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde okumalarını sağladı. Mudanya’daki Taş Mektep’te öğrenci yetiştirdi. Yetim ve öksuzler askerlerimize kaput, çarık dikti ayakkabı, at koşumları yaptılar. Sarıkamış’ta ağaç bayramı duzenledi. Beden ve kitap bayramını teşvik etti. 'Beşikten mezara ilim sahibi olalım’ diyen Peygamberin (s.a.v) ummeti olarak kitap okuyalım, birbirimize kitap hediye edelim’ diyordu. O çocuklar, kendisinin yazdığı piyesi oynadılar. Şehit çocukların sunnetini yaptırdı. Çocuklar hemşire, öğretmen ve ebelik gibi meslekleri öğrendiler. Ermeni çocukları da Amerikalıların açtığı Ermeni yetimhanesine gönderdi. Bu bile soykırım yalanına bir belgedir. O çocuklar babamın kara kalem resmini yaptılar. Anadolu’da Turklere ait toplu mezarlar bulundu. Oysa bir tane Ermeni toplu mezarına rastlayamazsınız. Karabekir Paşa’nın Cumhuriyet döneminde de önemli hizmetlerde bulunduğunu anlatan Yıldıran, “Babam ve Fevzi Çakmak Paşa, Ataturk ile Latife Hanım’ın nikah şahitliğini yaptılar." dedi.
“ATATÜRK’ÜN NİKAH ŞAHİTLİĞİNİ YAPTI"
Karabekir’in adının Ataturk’e suikast iddiasına karıştırıldığını da anlatan Yıldıran, İsmet Paşa’nın kendisini çağırdığını bahane ederek tutukladıklarını anlattı. Yıldıran, “İdamla yargılanan paşaların alınları açık. Suikastle ilgili hiç soru sorulmuyor. Niçin parti kurdun, amacın neydi, gibi sorular soruluyor. Beraat etti. Zurafalı Köşk’te uzun yıllar göz hapsinde tutuldu. Ataturk, Dil Kurultayı’nda, 'Karabekir’i davet edin’ diyor. Ancak araya bir takım insanlar giriyor ve engel oluyorlar. Ölumune yakın da helalleşmek istediğini belirtiyor. Ancak yine haber vermiyorlar. Babam, bu konuyla ilgili, “Tabi giderdim. O Mustafa Kemal’dir." demişti. 1946’da Ruslar’ın Kars’ı ve Ardahan’ı istediklerini de anlatan Yıldıran, “Babam, 'boğazlar Turk’un boğazı, Kars ve Ardahan’da belkemiğidir. Verecek bir karış toprağımız yok’ demiştir, diye konuştu. Karabekir Paşa’nın, Şeyh Şamil’in torunu ile bacanak olduğunu ve sıkça satranç oynadıklarını da anlatan Yıldıran, “Babam vefat ettiğinde tabutuna Kars kalesine çekilen şanlı bayrağımız sarıldı" dedi.