Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), ekmeğe yapılan zam açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yayınladı, yapılan zamma tepki gösterdi.
TükoDer Genel Sekreteri Av. Onur Cingil’in imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında; “Bir zamanlar fakirliği anlatmak için dile getirilen ekmek ve kuru soğan ikilisinden ekmek yine zamlanırken, kuru soğanın fiyatı da neredeyse 7 TL’yi bulmuş bir durumda. Böyle bir ortamda, İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırıncılar İstanbul’da ekmeğe %20 zamla 25 kuruş arttırarak bir ekmeğin fiyatını 1,50 TL olarak belirledi. Fırıncılar Odası bu zammın akabinde odalarına kayıtlı fırıncıların da zam yapacağını duyurdu. 8 ay önce ekmeğin gramajının düşürülmesi ile yapılan gizli zammı da dikkate alırsak ekmeğe 8 aylık dönemde toplamda % 40’a varan zam yapılmış oldu. Yetkililerimize çağrımız şudur: Halkın ekmeği ile artık oynamayın! Ekmek zammından vazgeçin!” ifadeleri yer aldı. >365/Haber Merkezi
Tüketiciyi Koruma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamasının tamamı şöyle:
BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE
HALKIN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN!
Türkiye yakın zamana kadar dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisiydi. Tüketim maddeleri başta olmak üzere her türlü ihtiyacını üreterek “karşılayabilecek olan” ülkemizde bugün antep fıstığı, kayısı, fındık, üzüm ve narenciye gibi dünyada en çok bizde yetişebilen gıda ürünleri dışında buğdaydan fasulyeye, baklagillerden pamuğa, cevize hatta samana kadar aklınıza gelebilecek her şey ithal edilmektedir.
Artık üretmeyen, tükettiği her şeyi ithal eden ülkemizde, halkımız tarafından en çok tüketilen gıda ürünlerinden olan ekmeğin yapıldığı tarım ürünü buğday başta olmak üzere üretiminde kullanılan her şey ithal edilmekte, ekmekteki pahalılık sebebiyle halkımız artık ekmek dahi yiyemez bir halde.
Bir zamanlar fakirliği anlatmak için dile getirilen ekmek ve kuru soğan ikilisinden ekmek yine zamlanırken, kuru soğanın fiyatı da neredeyse 7 TL’yi bulmuş bir durumda.
Böyle bir ortamda, İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırıncılar İstanbul’da ekmeğe %20 zamla 25 Kuruş arttırarak bir ekmeğin fiyatını 1,50 TL olarak belirledi. Fırıncılar Odası bu zammın akabinde odalarına kayıtlı fırıncıların da zam yapacağını duyurdu.
8 ay önce ekmeğin gramajının düşürülmesi ile yapılan gizli zammı da dikkate alırsak ekmeğe 8 aylık dönemde toplamda % 40’a varan zam yapılmış oldu.
Üretimi reddeden liberal politikaların uygulanması sonucu 2005 yılından bu yana 32 Milyon Dönüm tarım arazisi yani Belçika kadar bir alanı ve son bir yılda ise Zonguldak ilimizin yüzölçümü kadar bir alanı ekmekten vazgeçen ülkemizde, bir un çuvalı 70 TL’den 90 TL’ye çıkmıştır.
İşte böyle bir ortamda ekmeğe diğer tüm tüketim mallarına olduğu gibi sürekli olarak fahiş zamlar gelmekte, ayrıca mevcut durumda da ekmeğin bölge bölge gram ve kalitesinin değişmesi sonucunu da doğurmaktadır.
Dünyanın hiçbir yerinde “halk tipi ekmek”le fiyat, gramaj ve kalite olarak bu kadar oynanmaz. Nüfusun yüzde 20’sinden fazlasının açlık sınırının altında, yüzde 60’nın ise yoksulluk sınırının altında olduğu bu ülkede fakir fukaranın elinde bir tek ekmeği kalmışken, bırakın da onu rahatça evine götürebilsin!
Ekmeğin sağlıklı ve kaliteli olmasına, ekmeğe etiket koymaya, toz toprak içerisinde her türlü hijyen koşullarından uzak satılmakta olan ekmeği poşete sokmaya yetkililerin gücü yetmemekte, fakat ekmeğe her fırsatta zam yapılması normal görülmektedir.
Yetkililerimize çağrımız şudur : “Halkın ekmeği ile artık oynamayın! Ekmek zammından vazgeçin!”
Saygılarımızla.
Av. Onur CİNGİL
TükoDer Genel Sekreteri
YORUMLAR