UYARI: Ekmek paranızı dolandırıcılara kaptırmayın!

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, hızla artan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı.

UYARI: Ekmek paranızı dolandırıcılara kaptırmayın!

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, hızla artan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı.

UYARI: Ekmek paranızı dolandırıcılara kaptırmayın!
02 Mart 2016 - 17:41
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)  Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, hızla artan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı. “Dolandırıcılara karşı dikkat. Ekmek paranızı dolandırıcılara kaptırmayın” başlıklı bir yazılı açıklama yapan Başkan Aziz Koçal, 6 maddede vatandaşa önerilerini sundu.

Kolay yoldan emeksiz para kazanmanın bir yolu olan dolandırıcılığın tüm hızı ile devam ettiğini söyleyen ve resmi verileri de paylaşan Başkan Aziz Koçal, “Emniyet verilene göre 2015 yılında sadece telefon yolu ile vatandaşlarımız 44 milyon dolandırılmıştır. Bir o kadar da resmi olmayanların olduğu hepimizin malumudur. Yine emniyetin verilerine göre 2015 yılında 100 kişi dolandırıcılıktan tutuklanmıştır” dedi.

TÜKODER Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal’ın yazılı açıklamasının tamamı:
2015 yılında şubemize ulaşan dolandırıcılık ile ilgili şikâyetlerin özeti ve önerilerimizi aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün;

1-Kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtarak özellikle terör olaylarında kimlik bilgilerinin kullanıldığını ifade ederek bunun ortadan kaldırılması için para ve ziynet eşyası almaktadırlar. Bu tür gelen telefonlara asla itibar etmeyin sizin arayan numarayı derhal emniyete bildirin.

2-Telefon dolandırıcılarının temel sermayesinden bir tanesi kişilerin iletişim bilgilerinin yanı sıra kredi kartı bilgilerinide ele geçiren dolandırıcılar vatandaşları bankadan yada sigorta şirketlerinden aradıklarını kart bilgilerini güncelleyeceklerini ifade ederek doğru bilgilerini tüketiciye söyleyip, telefona gelen şifreyi talep edip,  tüketiciden aldıkları şifre ile yurt dışından veya yurt içinden alışveriş yapmaktadırlar. Bu şekilde yapılan uygulama sonucu da tüketicinin telefonuna Ukrayna dan kartınızla yüklü miktarda alışveriş yaptınız uyarısı gelmektedir. Vatandaşlarımızın yurt dışına fazla çıkışları yok ise özellikle kredi kartlarını yurt dışı alışverişlere kapatmalarını, bankadan arıyoruz diye gelen hiçbir aramayı dikkate almamalarını, eğer şüpheleri var ise arayan teli kapatıp bankanın müşteri hizmetlerini aramaları önerimizdir.

3-Tüketici kendisini herhangi bir kurum adı vererek arayan kişiye bilgilerini vermeden telefonu kapatarak, adı verilen kurumu geri arayıp bilgileri teyit etmesi, eğer telefona mesaj yolu ile bir talep gelmiş ise mesaj hangi kurum adına gelmiş ise o kurum aranılarak mesajı doğruluğu öğrenilmeli. Gelişen teknolojiye paralel yeni dolandırıcılık yöntemlerinden korunmasının güçleşmesi nedeniyle tüketicilerin telefonla yada günlük hayatta mali bilgilerini paylaşmamaları gerekmektedir. 

4-Tüketiciler; Kampanyalı sigorta hediye paketi kargosu teşviki yada tv proğramlarına katılma şansı gibi konularda da mesaj ve telefon yolu ile dolandırılmaktadır. Bu tür mesaj ve telefonların dikkate alınmaması gerekir.

5-Özellikle dosya masrafları , kredi kartı aidatları hatta elektrik kayıp kaçak bedellerinin sizin adınıza takip edeceklerini söyleyerek bilgilerinizi yada sizin takibinizi kolaylaştırmak için size hazırlanmış dilekçe göndereceklerini söyleyerek kargo ya 150 veya 200 tl ödemeli bir zarfın içerisinde boş bir dilekçe gönderilmektedir. Tüm tüketicilere uyarımız, bankaların dosya masraflarının geri ödenmesi için bir yasa çıkmadı. Ancak Hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine yani yargıya gidilir ise bu masraflar geri alınabilmektedir. Bunun içinde tüm ilçelerde tüketici hakem heyetlerinde müracaat dilekçeleri mevcuttur. Bu dilekçenin doldurularak ikametgah edilen ilçenin hakem heyetine verilmesi yeterlidir. Bahsi geçen dilekçer  Tükoder’in her şubesinden temin etmek mümkündür. 

6- Son 15 gündür ise şubemize ulaşan bilgiler dahilinde çeşitli hukuk büro adı kullanılarak  telefonlara mesaj atılarak kişinin adına icra dosya numarası verilerek icra borcu olduğu  ve bilgi için 0888 lü numara verilerek aranması istenmektedir. Verilen numara ancak numaranız faturalı ise aranabiliyor ve faturanızdan, çeşitli tutarlarda ödemeler karşı tarafa geçiyor.  Bilgi için verilen 0888 li numaraları asla aramayın.
Elektrik kayıp kaçağı ile ilgili süreç çok farklı işlemekte olup konu ile ilgili bir sonraki açıklamamızda bilgilendirme yapılacaktır. Halkımıza dolandırıcılara karşı uyanık olmalarını bir kez daha hatırlatır saygılar sunarız. 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) 
Bağcılar Şubesi adına Başkan
Aziz Koçal


YORUMLAR

  • 0 Yorum