Her yerim ağrıyor: Fibromiyalji
Dr. İsmet Üstün

Dr. İsmet Üstün

Sağlık Olsun

Her yerim ağrıyor: Fibromiyalji

19 Mart 2021 - 01:30

Ağrımayan bir yerim yok, saçlarımdan tırnak uçlarıma kadar ağrım var. Her tarafım dökülüyor, devamlı yorgunum… Bu tarz şikayetleriniz varsa ve aylardır devam ediyorsa fibromiyalji olabilirsiniz.

Fibromiyalji nedir?
Halk arasında yumuşak doku veya kas romatizması şeklinde bilinmektedir. Daha çok 20-40  yaş arası bayanlarda görülmekte. Kan tahlillerinde ve MR görüntülemelerinde belirgin bir şey çıkmaz. Tamamen şikayetlere ve muayeneye göre tanı konulan bir hastalıktır.

Belirtiler nelerdir?
Yaygın gezici vücut ağrıları en sık belirtidir. Boyun ve sırt ağrısı genellikle bulunur. Sızlama şeklinde ve bezdirici bir ağrı. Bazen yanma, uyuşma, karıncalanma, üşümeler eşlik edebilir. Uyku bozuklukları sıklıkla gözlenir. Sabah yorgun kalkma, geç açılma, sabah tutukluğu gözlenebilir. Güçsüzlük ve çabuk yorulma da sık gözlenen yakınmalardandır. Dikkat eksikliği, konsantrasyon bozuklukları ve unutkanlıklar da gözükmekte.

Fibromiyalji neden olur?
Tam nedeni belli değil aslında. Bilmediğimiz bir nedenden dolayı ağrı eşiğimiz düşmekte ve dokunma, yürüme, hareket etme gibi gündelik aktiviteler bile vücudumuzun çeşitli yerlerine ağrı olarak yansımakta.  Vucudumuzun enerji üretim tesisi  hücrelerin içinde bulunan mitokondrilerdir. Bu mitokondrilerdeki enerji üretim kaskadındaki çeşitli aksamaların özellikle kronik yorgunluğa neden olduğu ifade edilmekte. Stres , koşturmaca, yetersiz uyku, toksinler, beslenme bozukluğu gibi çevresel etkenler bir araya gelerek bu mekanizmaları bozmakta ve ağrıları başlatmaktadır.

Depresyon mu? Fibromiyalji mi?
Fibromiyalji hastalarında enerji yoksunluğuna bağlı dışarı çıkma, aktivitelerde bulunmada çekince olur. Örneğin arkadaşlarla dışarı çıkılacaktır buna karşı bir mazeret uydurulur. Zamanla içe kapanma ortaya çıkar. Fibromiyalji psikolojik bir rahatsızlık gibi görülür aslında kişilerin enerjisi olsa yapacaktır ama bu gücü kendilerinde bulamazlar. Depresif insanda istek yoktur, keyifsizdir ve mutsuzdur. Fibromiyalji de hep depresyonla karıştırılır. Tabi zamanla tedavi olmadıkça kronik ağrılar insanı depresif ve devamlı somurtkan bir hale sokabilir.  

Şikayetlerim varsa ne yapmalıyım?
Tabi öncelikle mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz sizi kan tahlilleri yaparak öncelikle tiroid gibi hormon bozuklukları ve vitamin eksiklikleri yönünden değerlendirecektir. Gece horlamalar ve nefes durmaları ile giden Uyku apnesi sendromunda da benzer şikayetler olabilir. Romatizmal hastalıkları da aynı şekilde dışlamak gerekir.

Tedavi açısından neler yapılabilir:
Sağlıklı beslenme:
Şeker ve basit karbonhidratları kesmek, glutensiz beslenme, işlenmiş ve katkı maddesi içeren gidalardan uzak durmak gerekir. akdeniz tipi diet ,alkol ve sıgaradan uzak durmak önerilir.

Egzersiz: Düzenli aerop egzersizler ilk başlarda ağrılarınızı arttırsa da düzenli olarak yapıldığında şikayetleriniz azalacaktır. Yüzme, tempolu yürüyüş, bisiklete binme, jimnastik, plates  gibi sporlar önerilir.

Uyku düzeni: Kaslarda yorgunluk veren laktik asitten iyi bir uyku ile kurtulabiliriz. Uykularımız problemli ise yatmadan önce alacağımız melatonin, gaba, L-theanin gibi takviyeleri ile uykuya dalmamız kolaylaşır ve uyku kalitemizi arttırabiliriz.

Enerji metabolizmasını düzenleyin: Enerji yoksunluğundan bahsetmiştik, çeşitli takviyeler alarak enerji yolaklarımızdaki eksiklıklari giderebiliriz. Bu amaçla en çok kullanılan D-Riboz, L- karnitin, koenzim-Q, magnezyum, Gingsang, Resvaratrol, Alfa-lipoik asit takviyeleridir.
 
Ayrıca doktorunuz size belirli bir süre kullanılacak ilaç tedavileri düzenleyebilir. Akupunktur ve ozon tedavilerinin de faydalı olduğuna dair bilimsel veriler mevcuttur gereğinde devreye sokulabilir.

Enerjiniz bol,ağrınız az olsun….sağlıklı günler dilerim…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum