Dünyanın en eski monarşilerinden olan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 96 yaşında vefat etti. Vefatından 2 gün önceye kadar yeni başbakanı ayakta tebrik ediyordu. Yaşamının son günlerine kadar dinç ve sağlıklıydı. Peki Elizabet’in sırrı neydi? 4 ana başlıkta ele alalım:
1) Genetik faktörler önemli. Örneğin; 2. Elizabeth'in annesi ana kraliçe 102 yaşında vefat etmişti. Yani ailenizde 90’ı geçenler varsa sizin de geçme şansınız mümkün. Uzun yaşam genleri olarak bilinenlerden başlıcaları; SIRT 6, APO E, FOXO 3A, DAF 2, COA 1, STK17’dir. Her şeye rağmen yapılan çalışmalar genetik faktörlerin uzun yaşamda sadece %25 dolayında etkili olabileceğini göstermekte.
2) Kraliçenin yaşam tarzı incelendiğinde düzenli ve stresten uzak bir yaşam ön plana çıkmakta.
*Hiç sigara kullanmamış,
*Sağlıklı beslenmeye gayret etmiş,
*Kilosunu korumuş,
*Her gün köpekleri ile beraber yürüyüş yaparmış,
*Düzenli spor yapar ve ata binermiş,
*Günde 8-8,5 saat uyurmuş.
Bu gençlik genleri genelde uykuda ve kapalı pozisyondadır. Yaşam tarzımız ve çevre uzun yaşam genlerini aktifleştirmekte. Buna Epigenetik denmektedir. Yapılan çalışmalar kalori kısıtlaması ve aralıklı orucun gençlik genlerini aktifleştirdiği yönünde. Ayrıca açlık durumunda hücrelerde otofaji aktif hale geçmekte. Yani eskimiş hücreler yok edilip temizlenmekte ve adeta organlarda gençlik harekâtı başlamakta.
3) Hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesi vücutta IGF-1(insülin benzeri büyüme faktörü) hormonunun fazla salgılanmasına sebebiyet vermekte. Bu hormon hücre büyümesini ve çoğalmasını aktive etmekte. Böylelikle yaşlanma ve kanser oluşumu açısından risk faktörü oluşturmakta. Gençlik genlerini baskılayarak hücrelerin yenilenmesine izin vermemekte. Diyetimizde et ürünlerini azaltma yoluna gitmek mantıklı gibi durmakta.
4) Dünya üzerinde uzun yaşayanların çoğunlukta olduğu birtakım bölgeler tespit edilmiş. Bunlara Blue Zone’lar (mavi alanlar) denmekte. Okinawa Adası (Japonya), İkaria Adası (Yunanistan), Sardunya Adası(İtalya), Nicoya Bölgesi(Costa Rica) ve Loma Linda (ABD) bunlardan başlıcaları. Normalde 100 yaşı bulma toplumda 10 binde 1 kişiye nasip olurken burada yaşayanlarda 10-20 kat fazla bulunmuş. Bu bölgelerde yaşayan insanlar genelde kronik bir rahatsızlığı olmadan uykusunda vefat etmektelermiş.
Araştırmacılar bu bölgelerde yaşayanların ortak özellikleri incelemişler:
*Akdeniz biçimi beslenme ve balık günlük diyette önemli bir yere sahip.
*Kırmızı et az tüketiyorlar.
*Mevsiminde sebze, meyve, komplex karbonhidrat ve bakliyat tüketiyorlar.
*İnsanlar gün içerisinde çok hareketliler ve çoğu zayıf.
*Aile bağları kuvvetli 3-4 nesil beraber yaşamakta.
*Toplum iletişimi ve yardımlaşma üst düzeyde.
* Stresten uzak yaşıyorlar.
YORUMLAR